Bill Gates wil 1,5 miljard bijdragen aan infrastructuurplan van Amerikaanse overheid

Bill Gates ©  AFP

Microsoft-oprichter Bill Gates belooft via zijn klimaatfonds 1,5 miljard dollar (bijna 1,3 miljard euro) te investeren in projecten in de Verenigde Staten als de Amerikaanse regering het programma goedkeurt om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat kolossale investeringsplan wordt momenteel door het Amerikaanse Congres behandeld.

jvhBron: BELGA

Eerder deze week keurde de Senaat al het plan goed om 1.200 miljard dollar te pompen in de verbetering van de infrastructuur. Van dat bedrag moeten miljarden dollars worden doorgesluisd naar het ministerie van Energie voor projecten ter bestrijding van klimaatverandering. Het Huis van Afgevaardigden moet nog zijn zegje doen.

Volgens Gates zal het plan, als het in wetgeving wordt gegoten, niet alleen zorgen voor een vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen, maar zal het ook veel jobs creëren.

Het ambitieuze plan voorziet onder andere in 550 miljard dollar aan uitgaven in openbaar vervoer, breedbandinternet en schoon water. Daarnaast wordt het geld besteed aan het verbeteren van elektrische laadinfrastructuur en andere maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan.

Het klimaatfonds van Gates zou de 1,5 miljard dollar over een periode van drie jaar uitgeven met als doel de uitstoot van broeikasgassen te elimineren. De investeringen zouden focussen op de ontwikkeling van groene vliegtuigbrandstof, waterstof en energieopslag op lange termijn.

Gates noemde het van “cruciaal belang” dat de kosten voor klimaattechnologie omlaag gaan zodat ze opgeschaald kunnen worden tot een “gigantisch niveau”. Dat laatste kan volgens hem alleen met ook het juiste beleid van de regering.

Aangeboden door onze partners