Boris Johnson: “We keren Afghanistan de rug niet toe”

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

De Britse premier Boris Johnson zegt Afghanistan niet de rug te zullen toekeren, nu het land kampt met een niet-aflatende opmars van de taliban. Johnson roept het Westen op om met Kaboel samen te werken, opdat het land niet opnieuw een broedplaats voor terrorisme wordt.

Johnson gaf een toespraak op de Britse zenders na een crisisvergadering van de regering. Hij zei dat zijn land via diplomatieke en politieke weg druk zal blijven uitoefeningen. Een militaire oplossing sloot hij uit.

“Wat we niet moeten doen, is Afghanistan de rug toekeren maar als lid van de Veiligheidsraad (van de Verenigde naties, ndvdr.) blijven werken met onze partners opdat de regering van Kaboel het land niet opnieuw een broedplaats voor terrorisme laat worden”, aldus Johnson.

De opmars van de taliban noemt Johnson “erg moeilijk”. Volgens hem kan Groot-Brittannië wel “extreem trots” zijn op de Britse rol in Afghanistan. “We hebben sinds lange tijd geen Al Qaida-aanslagen op het westen meer gezien en er zijn miljoenen jonge vrouwen en meisjes die toegang tot onderwijs hebben ontvangen”, aldus de premier.

LEES OOK. Amper 75.000 taliban tegen 300.000 Afghaanse troepen, en toch rukken extremisten in sneltempo op: hoe kan dat? (+)

Naar aanleiding van de opmars van de taliban in Afghanistan besliste Londen donderdagavond om de komende dagen ongeveer 600 militairen naar Afghanistan te sturen, om de Britse burgers uit het land te evacueren. Momenteel controleren de taliban quasi de helft van alle Afghaanse provinciehoofdsteden.

Volgens Johnson zullen de komende dagen de medewerkers van de Britse ambassade in Afghanistan worden geëvacueerd. Daarnaast zal een team van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken de uitreis organiseren van Afghanen die actief waren voor het Britse leger.

LEES OOK

Nu in het nieuws