Philippe Gilbert rijdt eigen ‘Classic’, één maand na de overstromingen: “Zoveel water aan de voet van La Redoute, dat had ik nog nooit gezien”

Philippe Gilbert (39) koerst dit weekend in België. In de vallei van de Amblève rijdt hij zijn eigen Philippe Gilbert Classic, één maand na de massale overstromingen. Over het klimaat maakt Gilbert zich al langer zorgen: “Als prof was ik de voorbije negentien jaar elke dag buiten en heb ik de seizoenen voelen opschuiven. Het zou interessant zijn mocht de wielerkalender zich daaraan aanpassen.”

Jan-Pieter de Vlieger

Aan de Hall Omnisport in Aywaille start zondag de ‘cyclosportieve’ Philippe Gilbert Classic. En ja, de naamgever zelf doet mee. “Ik rijd het lange parcours van 165 kilometer. Gemiddeld dertig kilometer per uur. Wie wil, kan mij volgen, zolang de groep maar niet te groot wordt. Dat is gevaarlijk bij verkeerslichten onderweg. Als er meer dan honderd man samen zit, versnel ik een paar keer bergop. Meestal moet er dan direct twintig man lossen.” (lacht)

De sporthal van Aywaille is maar één van de vele plaatsen langs het parcours die een maand geleden zwaar beschadigd raakten bij de overstromingen. “En dan moet je zeggen dat wij hier nog geluk hebben gehad”, aldus Gilbert. “Ik heb een tante die water in haar huis had, maar dat was snel onder controle. In de vallei van de Vesder (Verviers, Pepinster, red.) – waar ik ook veel mensen ken – was het heel erg. Nooit gezien zelfs.”

Gilbert zelf zat op het moment van de ramp in de Tour, maar daags voordien had hij wel naar zijn ouders gebeld om hen te waarschuwen voor het dreigende noodweer. “Ik heb een weer-app op mijn telefoon die ik elke dag check. In de eerste plaats om te weten in welke omstandigheden ik ga koersen, maar ik check altijd ook Aywaille. Het weer is iets dat me bezighoudt. Ik zag dat er rond Luik 35 millimeter in een paar uur naar beneden zou komen. Ik heb meteen mijn moeder gebeld om te zeggen dat het niet normaal zou worden Ze geloofde mij niet, maar ik heb helaas gelijk gekregen. Het wás niet normaal.”

 

Tijdens de Tour postte Gilbert een filmpje op Instagram dat zijn broer Jérôme had doorgestuurd. Kniehoog water op het kruispunt in Remouchamps, aan de voet La Redoute. Ook de cyclosportieve passeert daar vandaag. “Dat had ik nog nooit in mijn leven gezien”, aldus Gilbert. “Zoveel water op die plaats. Het moet ook heel snel zijn gekomen. Nu, ondertussen is alle afval opgehaald. Tijdens de Classic zal je er niks meer van merken.”

Dat de natuur rare dingen doet, merkt Gilbert ook in zijn woonplaats Monaco. Het Esterelmassief is op dit moment gesloten voor het publiek omdat er gevaar is voor bosbranden. De Franse tv – die ‘wielertoerist Chris Froome niet herkende – maakte er deze week nog een item over. “Elk jaar is het zo”, zegt Gilbert. “Het doet zich steeds vaker voor: pieken van warmte, intensieve regen, heel koude periodes. Als coureur merk je dat. Ik ben negentien jaar prof en daarin ben ik bijna elke dag buiten geweest. Je voelt hoe de seizoenen verschuiven. Naar mijn gevoel waait het nu ook veel meer dan vijftien jaar geleden. Of zijn er in elk geval minder windstille dagen.”

“Voor het wielrennen – een buitensport bij uitstek – zou het interessant zijn om de kalender aan die realiteit aan te passen. Nu beginnen we in februari, een moment waarop het nog volop winter is in Europa. We zien steeds meer edities van Parijs-Nice, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo met sneeuw. In oktober en november heb je dan heel zachte temperaturen, maar net dan ligt het seizoen stil. Het zou niet slecht zijn om alles op te schuiven.”

Meteen na de watersnood probeerde Gilbert samen met zijn vriendin Bettina Pesce een hulpactie op te zetten voor de mensen uit zijn regio. “We spraken met een aantal gespecialiseerde bedrijven over financiële steun, maar ik vond de voorstellen niet mooi. Twintig procent zou naar de eigen organisatie gaan en je bent niet zeker dat de rest van je budget integraal naar jouw project gaat. Ik wil liever iets specifiekers doen. Dat gaat er zeker nog van komen, maar voorlopig neemt training heel veel van mijn tijd in.”

Frison en Sergeant

Voor Gilbert is zijn eigen Classic zondag de start van een najaar met veel koersen in eigen land. Hij doet deze maand nog de Druivenkoers (26 augustus) en de Benelux Tour. Daarna volgt een Frans luik met Parijs-Roubaix en Parijs-Tours. “Natuurlijk wil ik dit seizoen nog eens winnen. Voorlopig is dat niet gelukt en om eerlijk te zijn: ik ben zelfs nog niet in de buurt gekomen. Gelukkig is het gevoel op dit moment veel beter. Na de Tour ben ik hard blijven trainen.”

Gilbert schrijft zijn moeilijke tweede seizoen bij Lotto toe aan alles wat er vorig jaar is gebeurd. “Wegens Covid zijn eerst heel veel koersen geschrapt, terwijl ik iemand ben die altijd graag en veel koerst. Dat ritme heb ik nodig. Nadien ben ik in de Tour opnieuw op mijn knie gevallen en die nieuwe revalidatie heeft heel veel energie gekost.”

Komt ook bij dat er bij Lotto-Soudal veel extrasportieve onrust is. “Niet gemakkelijk”, noemt Gilbert dat. Vorige week was er nog de pijnlijke exit van Marc Sergeant en Herman Frison. “Met hen heb ik in mijn eerste passage bij Lotto natuurlijk mooie overwinningen gehaald. In de Tour had Herman mij al verteld dat hij voelde dat de wind aan het draaien was. Maar het is moeilijk voor mij om me daarover uit te spreken. In alle ploegen verdwijnen ploegleiders, maar hier heb je twee mensen die al heel lang in dienst zijn. Ik heb het wel met hen afgesproken: in de rest van het seizoen ga ik er alles aan doen om hen een zo’n mooi mogelijk einde te geven.”

 

 ©  Getty Images

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten