Waarom Antwerpenaren vandaag (als enigen) Moederdag vieren

Themabeeld ©  Shutterstock

Bron: The Owl

Op 15 augustus zetten de Antwerpenaren hun mama’s in de bloemetjes, terwijl de rest van het land dat al begin mei doet. En dat heeft alles te maken met Maria, de moeder van Jezus, en een kunstenaar die ook Antwerps schepen was in 1913.

Begin mei viert het merendeel van de Belgen Moederdag. Moederdag valt in België ‘officieel’ op de tweede zondag van mei. Iets dat we hebben opgepikt van de Amerikanen, die in 1914 voor het eerst Mother’s Day vierden, met dank aan de toenmalige president Woodrow Wilson. Een traditie die later zijn weg naar Europa vond, en dus ook naar ons land.

Antwerpen was eerst

Maar dat is níét de echte, oorspronkelijke Moederdag, weten ze in Antwerpen. Die werd in Antwerpen al een jaar eerder werd gevierd, namelijk in 1913, dankzij de toenmalige schepen Frans Van Kuyck. De liberaal denkende landschapsschilder was schepen voor Schone Kunsten van 1895 tot aan zijn dood in 1915. In zijn pamflet ‘De dag des moeders’ in 1913 gaf hij aan dat alle moeders op 15 augustus zouden geëerd worden.

Kunstenaar en Antwerps schepen Frans Van Kuyck ©  Felixarchief

Geen toevallige datum, want het is de naamdag van Maria, de moeder van Jezus. Maria is dan ook de patrones van de stad sinds 1124. Ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is gewijd aan Maria. 15 augustus was bovendien de dag van de grote Mariaprocessie.

Modernisering

Volgens de Antwerpse schepen was de sociale orde in het begin van de eeuw grondig verstoord door de modernisering. Zijn remedie: het herstellen en cultiveren van de waardigheid van de familie, en in het bijzonder de rol van de moeder in het gezin.

Ook Vaderdag valt trouwens op een andere datum in Antwerpen dan elders in België. Op de meeste plaatsen in ons land wordt die gevierd op de tweede zondag van juni. In Antwerpen is dat in maart, net als in Spanje en Portugal. 19 maart is namelijk de naamdag van Jozef van Nazareth, dus werd die dag gekozen als dag om alle vaders te eren.

(lto, kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten