Eerste geval van ebolavirus bevestigd in Ivoorkust

Vaccinatie tegen ebola ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

In Ivoorkust is een geval opgedoken van het ebolavirus, voor het eerst in bijna dertig jaar. Dat maakte de minister van Volksgezondheid zaterdagavond bekend. In buurland Guinee heeft het virus wel fors gewoed van 2013 tot 2016. En ook in 2021 dook het er weer op.

De gezondheidsdiensten van Ivoorkust “werden vandaag door het Pasteur-instituut op de hoogte gebracht van een ziektegeval door het ebolavirus na onderzoek van stalen”. Volgens de minister, Pierre N’Gou Demba, is de patiënt een meisje van achttien jaar met de Guineese nationaliteit. 

Het virus kan worden oplopen door het eten van besmette dieren, maar kan ook door mensen onderling worden verspreid via direct contact met bijvoorbeeld bloed, sperma en zweet van geïnfecteerden, die al na twee dagen besmettelijk kunnen zijn. Koorts, hoofdpijn, overgeven en diarree behoren tot de ziekteverschijnselen.

LEES OOK. Nog maar één overlijden door zeldzaam, maar zeer besmettelijk marburgvirus, maar toch alertheid: “Echt belangrijk dat we het snel indijken” (+)

11.000 doden

Ebola duikt sinds de ontdekking ervan in 1976 zo nu en dan op in Afrika. De ergste uitbraak vond tussen 2013 tot 2016 plaats in West-Afrika. Die begon in Guinee, maar leidde ook tot doden in Liberia en Sierra Leone. De officiële dodentol ligt op ruim 11.000. Het sterftepercentage ligt gemiddeld op ongeveer de helft. 

Eerder dit jaar weden in Guinee zestien besmettingen en twaalf sterfgevallen vastgesteld door ebola. Door bijna 11.000 mensen in te enten tegen ebola en andere maatregelen te treffen, was de uitbraak na een viertal maanden onder controle.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten