Niccolo Bonifazio wint GP Jef Scherens, Tim Merlier laat zich verrassen

 ©  BELGA

Niccolo Bonifazio won in Leuven de 54ste GP Jef Scherens. De Italiaan van TotalEnergies haalde het in een spurt voor Nacer Bouhanni en Gianni Vermeersch. Tim Merlier liet zich verrassen in de slotkilometer en kwam niet aan sprinten toe. Merlier blijft wel leider in de Bingoal Cycling Cup.

Werner Bourlez

Vier renners kozen voor de vroege vlucht. De Nederlander Dylan Bouwmans kreeg drie Belgen mee: Milan Paulus, Jens Reynders en Dimitri Peyskens. Op 8 km van de aankomst, in de laatste ronde (in totaal moesten 13 ronden worden afgehaspeld), werden ze gegrepen door het harde labeur van Alpecin-Fenix. Op de Wijnpers viel Aimé De Gendt aan, maar Gianni Vermeersch haalde hem terug.

Spurten dus met wat overbleef van het peloton. In de slotkilometer ontstond er een breukje en Tim Merlier liet zich verrassen. Hij geraakte niet meer vooraan. De zege was voor de Italiaan Niccolo Bonifazio, voor Nacer Bouhanni en Gianni Vermeersch. Bonifazio volgt op de erelijst zichzelf op in Leuven. Hij won ook al in 2019. Vorig jaar ging de wedstrijd niet door vanwege de coronapandemie.

Bonifazio: “Nog niet in topconditie”

“Ik heb een hele periode thuis gezeten met een coronabesmetting”, legde Bonifazio na de finish uit. “Daarom ook dat ik nu nog niet in topconditie ben. Ik heb wel heel hard gewerkt om te staan waar ik nu al sta en wil in het najaar toch nog wel enkele keren uitpakken.”

 ©  BELGA

“Ik ben met deze GP Jef Scherens aan het tweede gedeelte van mijn seizoen begonnen en meteen win ik deze koers”, ging de Italiaan verder. “Dat is wel mooi meegenomen. Het is de tweede opeenvolgende keer dat ik hier win. Ik draag deze zege dan ook op aan heel mijn familie die samen met mij een moeilijke periode doorstaan heeft. Ook mijn teamgenoten wil ik bedanken want zij hebben heel wat werk verzet om me hier in ideale omstandigheden naar de eindmeet te brengen. Ik genoot hun vertrouwen en heb dat gelukkig niet geschaad.”

Op hetzelfde parcours in Leuven wordt ook een deel van het WK beslecht. “Het is hier echt wel een mooie omloop”, aldus Bonifazio. “Technisch vooral. Het is wel veel draaien en keren en met een groot peloton zou dit wel voor enkele problemen kunnen zorgen. Maar ik onthoud vooral het feit dat ik hier voor de tweede keer op rij win. Hopelijk is dit de start voor heel wat meer na een donkere periode.”

Bouhanni: “Weeral tweede”

Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic) blijft de tweede plaatsen opstapelen dit seizoen. De 31-jarige Fransman moest zondag in Leuven, tijdens de GP Jef Scherens, kijken op de rug van de Italiaanse winnaar Niccolo Bonifazio. Het was al zijn zesde tweede plaats dit seizoen. Bouhanni baalde na de eindmeet als een stekker zoals alleen hij dat kan.

 ©  BELGA

“Na een lastige koers kwam het tot een sprint voor de overwinning”, begon de Fransman achteraf zijn analyse. “Niccolo Bonifazio begon net iets voor mij aan zijn versnelling. Ik probeerde hem nog te remonteren maar slaagde daar niet in. Er kan er maar één winnen en vandaag was ik dat niet. Ik word opnieuw tweede. Een zoveelste keer. Dat is niet leuk. Het is logisch dat ik ontgoocheld ben.”

Vermeersch: “In de slotkilometer liep het helemaal mis”

Niet Tim Merlier, die pas zevende werd, maar wel Gianni Vermeersch was zondag in de GP Jef Scherens de snelste man binnen Alpecin-Fenix. Vermeersch moest enkel Niccolo Bonifazio en Nacer Bouhanni voor laten gaan. In een hectische laatste kilometer was de West-Vlaming zijn sprinter Tim Merlier uit het oog verloren, net toen hij de spurt wou aantrekken. Vermeersch ging dan maar zijn eigen kans, met een podiumplaats tot gevolg.

“Mijn taak bestond erin mee te glippen mocht er in volle finale zich nog een uitval hebben voorgedaan”, legde Vermeersch na afloop uit. “Tijdens de laatste klim was er een kleine afscheuring maar al vrij snel vloeide alles weer samen. En dan werd het duidelijk dat alles zou beslecht worden na een massasprint. Wij gingen daarin de kaart van Tim Merlier trekken. In de slotkilometer liep het echter helemaal mis. Ik zat nochtans in ideale stelling. Er moet een hapering geweest zijn, met bijna een valpartij tot gevolg, hoorde ik achteraf. Ik was het spoor van Tim Merlier, voor wie we de sprint gingen aantrekken, helemaal kwijt. Ik zat heel goed geplaatst en heb dan maar mijn snelheid aangehouden en mee gesprint. Ik hoopte dat Tim mijn wiel nog zou pakken maar dat lukte niet meer. Ik was hem helemaal uit het vizier verloren.”

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten