VS controleert luchthaven Kaboel en vraagt taliban burgers te laten vluchten, VN-Veiligheidsraad vergadert maandag over situatie in Afghanistan

 

 ©  BELGAIMAGE

Bron: BELGA

De situatie in Afghanistan zal maandag worden besproken op de VN-Veiligheidsraad. Dat is via Twitter bevestigd. Eerder hadden zowel Estland als Noorwegen gevraagd om een buitengewone zitting bijeen te roepen. Volgens de agenda zal de vergadering om 10.00 uur (plaatselijke tijd) beginnen. Intussen riepen 66 landen de taliban in een gezamenlijke verklaring op burgers te laten vluchten, terwijl de VS de controle over de luchthaven van Kaboel hebben.

“De secretaris-generaal volgt met grote bezorgdheid de snel veranderende situatie in Afghanistan”, luidt het in een verklaring. De Verenigde Naties blijven zich inzetten voor een vreedzame oplossing van het conflict, voor de bevordering van de mensenrechten van alle Afghanen, in het bijzonder vrouwen en meisjes, en voor levensreddende humanitaire hulp en essentiële ondersteuning van burgers in nood, aldus nog de verklaring. VN-secretaris-generaal António Guterres riep de taliban en anderen in Afghanistan ook op om levens te sparen en terughoudend te zijn.  

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Verenigde Staten en 65 andere landen hebben in een gezamenlijke verklaring gezegd dat Afghaanse burgers en buitenlanders die Afghanistan willen ontvluchten “daartoe in staat moeten worden gesteld”. Ze roepen de taliban op om op dat vlak de nodige verantwoordelijkheid aan de dag te leggen.

“Gelet op de verslechterende veiligheidssituatie (...) roepen wij alle partijen op om het veilige en ordelijke vertrek van alle buitenlandse en Afghaanse burgers die het land wensen te verlaten, te respecteren en te faciliteren”, aldus de verklaring. “Degenen die in Afghanistan een machts- of gezagspositie bekleden, dragen de verantwoordelijkheid voor de bescherming van mensenlevens en voor het onmiddellijk herstel van de veiligheid en de civiele orde”, klinkt het.

Controle over luchthaven

Het Amerikaanse leger heeft maandag de luchtverkeersleiding en de veiligheidscontrole over de luchthaven van Kaboel overgenomen. Daar heeft al het Amerikaanse ambassadepersoneel zich intussen verzameld in afwachting van een evacuatie. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

“We kunnen bevestigen dat de evacuatie van al het ambassadepersoneel nu in alle veiligheid is voltooid,” zei woordvoerder Ned Price in een verklaring. “Al het ambassadepersoneel bevindt zich op de internationale luchthaven Hamid Karzai, waarvan de perimeter wordt beveiligd door het Amerikaanse leger,” voegde hij eraan toe. Ook de Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, Ross Wilson, is op de luchthaven, klonk het. Nadat de hele dag helikopters af en aan hadden gevlogen, is in de nacht van zondag op maandag als laatste daad de Amerikaanse vlag op het ambassadegebouw gestreken.

Heel wat Afghanen zijn eveneens naar het vliegveld gevlucht en de situatie is er chaotisch. Op sociale media is te zien hoe mensen vechten om bij vliegtuigen te komen om te worden geëvacueerd. Sinds zondag vertrekken er alleen nog maar militaire vliegtuigen uit Kaboel, maar het is de bedoeling dat het civiele luchtverkeer wordt hersteld.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws