Nieuw-Zeelanders Kate McIlroy en Josh Burnett eerste nationale kampioenen nieuw seizoen cyclocross

Kate Mcllroy ©  ATPhoto

Nieuw-Zeelanders Kate Mcllroy en Josh Burnett mogen zich beiden de eer van nationaal kampioen cyclocross op de borst spelden. De 39-jarige Mcllroy wint de titel voor de tweede keer, voor de 20-jarige Burnett is het de allereerste keer.

Jens Heylen

In het Nieuw-Zeelandse Upper Hutt werd er zondag na een jaartje onderbreking vanwege de coronapandemie opnieuw het nationale kampioenschap cyclocross gereden. Bij de vrouwen veroverde voormalig wereldkampioene berglopen en olympiër Kate McIlroy haar tweede titel. Nieuwkomer Josh Burnett deed dat kunststukje bij de mannen over op een geleende fiets. Op die manier kaapte hij zowel bij de elite als de U23 de eer weg.

Op het modderige parcours nam McIlroy een voorsprong van een paar minuten op nationaal mountainbike kampioen Sammie Maxwell, die uiteindelijk als tweede eindigde. “Het was best zwaar”, zei McIlroy, die op de Olympische Spelen in Londen tiende werd in de triatlon. “De eerste paar ronden wist ik dat het een strijd zou worden met Sammie. Myra Moller was er de eerste ronde ook bij, wat ik geweldig vond. Ik wist gewoon dat ik op mijn sterke punten moest spelen wanneer ik kon, namelijk op de lange rechte stukken, en dan mijn tijd moest nemen in de technische secties om ervoor te zorgen dat ik geen valpartijen of mechanische problemen zou krijgen”, reageerde Mcllroy na afloop.

Nieuwkomer Burnett wint bij de mannen

Bij de mannen werd het een strijd tussen de nationaal kampioen van 2019 Brendon Sharrat, Sam Shaw en nieuweling Josh Burnett, die in 2019 en 2020 bij de U23 al nationaal kampioen mountainbike cross country werd. Omdat Sharrat in de laatste ronde ten val kwam, moesten Shaw en Burnett tussen elkaar uitmaken wie er met de eindzege aan de haal ging. Burnett won uiteindelijk, met zijn geleende fiets, met twee seconden voorsprong op Shaw en 14 seconden op Sharrat. Omdat de race de elite- en de U23 categorieën combineerde, neemt Burnett meteen een dubbelslag.

De volgende cyclocross die op de kalender van de UCI staat, is dichter bij huis. Op 11 september vindt namelijk de Rapencross in Lokeren plaats.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten