Moefti van Oman feliciteert Afghaanse volk met “overwinning”

Archiefbeeld: Ahmad bin Hamad al-Khalili.  ©  Anadolu Agency via AFP

Bron: BELGA

De moefti van het sultanaat Oman, de hoogste religieuze autoriteit in het land, heeft het Afghaanse volk maandag “gefeliciteerd met zijn overwinning op de indringers” nu het land in de handen van de taliban is gevallen. Het gaat om de eerste felicitaties aan de islamistische beweging door een religieuze autoriteit in een van de Golfstaten. Verschillende regeringen in de regio reageerden daarentegen met een oproep tot stabiliteit en bescherming van de burgerbevolking.

“Wij feliciteren het broederlijke Afghaanse moslimvolk met (...) hun overwinning op de indringers”, verklaarde Ahmad bin Hamad al-Khalili op Twitter. In tien dagen tijd heeft de radicale islamitische beweging, die in mei een offensief lanceerde toen de buitenlandse troepen zich terugtrokken, bijna geheel Afghanistan onder controle gekregen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tussen 1996 en 2001 waren de taliban ook al aan de macht in Afghanistan en toen legden ze een zeer strenge versie van de islamitische shariawet op. Vrouwen mochten niet werken of studeren, moesten verplicht een boerka dragen in het openbaar en ze mochten hun huis alleen verlaten onder begeleiding van een mannelijke chaperon uit hun familie. Op openbare pleinen en in stadions werden geselingen en executies, waaronder stenigingen voor overspel, uitgevoerd. De taliban werden in die periode erkend door Saudi-Arabië, de Emiraten en Pakistan.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten