Jasper Philipsen sprint naar zijn tweede ritzege in de Vuelta, Kenny Elissonde krijgt leiderstrui in zijn schoot geworpen

 

 ©  AFP

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) heeft woensdag de vijfde etappe in de 76e Ronde van Spanje gewonnen. Na 184,4 biljartvlakke kilometers van Tarancon naar Albacete was de 23-jarige Limburger, zondag al winnaar van de tweede rit, opnieuw de snelste in een massasprint. De Nederlander Fabio Jakobsen, dinsdag ritwinnaar, werd tweede, de Italiaan Alberto Dainese derde.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Massale valpartij in de Vuelta: leider Rein Taaramäe opnieuw tegen het asfalt, over en uit voor schaduwfavoriet Romain Bardet

Door een massale valpartij op tien kilometer van de streep werd er gesprint met een sterk gedecimeerd peloton. Ook rodetruidrager Rein Taaramaë (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) werd opgehouden. De 30-jarige Fransman Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) is de nieuwe leider. Hij heeft vijf seconden voor op de Sloveen Primoz Roglic en tien op zijn landgenoot Lilian Calmejane. Philipsen is opnieuw leider in het puntenklassement.

De finish:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De duidelijke finishfoto:

 

“Heel mooi”

“Of ik deze zege wilde? Ja, natuurlijk”, lachte Philipsen na afloop. “En als je de laatste vijf kilometer ziet, maakt het dit allemaal nog veel mooier. We waren er allemaal, met het team. Zoiets valt niet te beschrijven. We rijden eigenlijk nog niet zo lang samen, maar het is ongelooflijk wat we allemaal voor elkaar doen. Het is dan ook héél mooi om het samen tot een goed einde te brengen.”

Philipsen kwam dinsdag te kort tegenover Jakobsen, vandaag was hij de Nederlander te snel af.

“Ja, het is leuk om op deze manier die bladzijde om te slaan”, klinkt het. “Toen kon ik niet de sprint rijden die ik wilde en dat was een teleurstelling. De groene puntentrui? We zullen wel zien hoe ver we daarmee geraken. Het is nu leuk om hem te mogen dragen. Een rit winnen in het groen? Dat zou een droom zijn die uitkomt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 

 ©  AFP

De zesde rit brengt het peloton donderdag van Requena naar Alto de Cullera. Na 158,3 kilometer ligt daar een aankomst voor punchers. De vlakke etappe eindigt op een klimmetje van 1,9 kilometer.

Uitslag:

1. Jasper Philipsen (Bel/ALP) de 184,4 km in 4u24:41 (gem.: 41,9 km/u )

2. Fabio Jakobsen (Ned/DEC)

3. Alberto Dainese (Ita/DSM)

4. Sebastián Molano (Col/UAE)

5. Piet Allegaert (Bel/COF)

6. Jon Aberasturi (Spa/CJR)

7. Jordi Meeus (Bel/BOR)

8. Riccardo Minali (Ita/INT)

9. Reinardt Janse Van Rensburg (ZAf/QHU)

10. Arnaud Démare (Fra/GFJ)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten