Jasper Philipsen boekt tweede Vuelta-ritzege na magistraal teamwerk: “Supercool hoe deze groep ervoor gaat”

 

 ©  EPA-EFE

Jasper Philipsen spurtte in Albacete alweer naar winst, drie dagen na zijn zege in Burgos. Met deze tweede Vuelta-etappe heeft de jonge Limburger zijn Tour-kater definitief doorgespoeld. Hij vergat niet zijn ploegmaats in de hulde te betrekken.

“Het is ongelooflijk wat voor een finale we reden”, grijnsde de jonge Belg van oor tot oor. “Iedereen zat op de plaats waar hij moest zitten. We wilden gewoon deze etappe winnen nadat het gisteren (dinsdag in Molina de Aragon, red) toch wat fout liep. (Trots) Het is supercool hoe deze groep er telkens weer voor gaat. Ik hoop dat dit nog maar de start is voor dit mooie team.”

Volgens teammanager Philip Roodhooft is er nog ruimte voor progressie. “Die is er altijd”, bevestigde de dagwinnaar. “Maar het mooie is dat we uit onze fouten leren. Na vandaag kan je alleen maar concluderen dat we op het juiste spoor zitten. Dit is zo’n mooi project maar ook een ambitieus project. Dan kan je alleen maar vaststellen dat we op de goede weg zijn om de ambities waar te maken.”

Ideaal scenario

Het peloton werd tien kilometer voor het eind opgeschrikt door een val. “Het gebeurde rechts, wij zaten links”, aldus Philipsen. “Het is nooit plezierig om zoiets te zien gebeuren maar het heeft onze voorbereiding op de spurt niet verstoord.”

De laatste hectometers zelf verliepen zoals gepland. Fabio Jakobsen, tweede in de rituitslag, moest van te ver komen en kon zijn surplus aan snelheid niet meer omzetten in ritwinst. De oscar van de leadout ging bijgevolg met voorsprong naar Alpecin-Fenix. “De sprint verliep inderdaad volgens het ideale scenario”, trapte Philipsen een open deur in. “Als je op vijf kilometer van de finish met iedereen zit waar je moet zitten, dan kan je alleen maar tevreden zijn. En dat is eigenlijk wel opmerkelijk voor een groep renners die nog niet zo lang samen rijdt. Het is mooi om zien hoe iedereen voor elkaar door het vuur gaat.”

De frustratie van de gemiste spurt op dinsdag werd meteen doorgespoeld. “Ik was inderdaad wat ontgoocheld dat ik mijn spurt niet had kunnen rijden zoals ik het voor ogen had. Maar dit is de mooist denkbare manier om die bladzijde om te draaien. Dat ik mezelf ook nog in de tussenspurt mengde, daar hoef je niet te veel achter te zoeken. Die groene puntentrui is geen doel op zich maar ik ga toch proberen hem zo lang mogelijk te dragen. In Molina de Aragon bracht de trui me niet al te veel geluk, hopelijk kan ik de volgende sprint in de groene trui wel winnen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten