Politie onderzoekt ‘bommelding’ in de buurt van Capitool, verdachte aangehouden

 

 ©  AP

Bron: New York Times, Belga

De politie heeft bij het Amerikaanse parlementsgebouw in Washington, het Capitool, een man in hechtenis genomen die gedreigd had met een bom. De man heeft zich overgegeven. Urenlang was de wijde omgeving afgesloten en mochten mensen niet de straat op. Enkele panden werden uit voorzorg ontruimd, waaronder het Hooggerechtshof.

Ondertussen werd onderhandeld met de man in een pick-uptruck, die beweerde dat hij een bom bij zich had. Uiteindelijk gaf hij zich over. Hij is geïdentificeerd als Floyd Ray Roseberry uit de staat North-Carolina. Later bleek dat de man geen bom bij zich had, al lagen er wel materialen waarmee een bom gemaakt kan worden in zijn voertuig. De politie zal de zaak verder onderzoeken.

Roseberry had een kleine vrachtauto met open laadbak op de stoep bij de bibliotheek van het parlement geparkeerd. Die Library of Congress geldt als een van de belangrijkste bibliotheken ter wereld.

Vanuit zijn voertuig deed hij een livestream via Facebook, waarin hij sprak over “revolutie” en zijn poging om president Joe Biden aan de telefoon te krijgen. Zijn ex-vrouw vertelde tegen media dat bij haar ex-man schizofrenie is vastgesteld.

Geen zitting

Het Amerikaanse parlement is deze week niet in zitting wegens het zomerreces, maar er zijn toch medewerkers en personeel aanwezig. Het Capitool moest begin april kort in lockdown toen een automobilist inreed op een veiligheidsbarrière. Begin januari werd het gebouw nog bestormd door aanhangers van toenmalig president Donald Trump, die het niet eens waren met zijn verkiezingsnederlaag.

 

 ©  AFP

 (nba)

LEES OOK

Nu in het nieuws