Chris Froome komt met duidelijke boodschap over mentale gezondheid van topsporters: “Verwachtingen zijn soms buitenaards”

 

 ©  LAPRESSE

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome heeft zich in een Youtube-video uitgelaten over de kritiek waarmee veel topsporters te maken krijgen. Hij hoopt daarmee iedereen attent te maken over de te hoge verwachtingen voor topatleten, en hij roept op om twee keer na te denken vooraleer er verwijten aan het adres van topsporters online worden gepubliceerd.

Thomas Cami

“Ik voel dat ik het eens moet hebben over de mentale gezondheid van topsporters. De laatste weken was hier veel om te doen, ook tijdens de Olympische Spelen (bijvoorbeeld over Simone Biles, red.)”, begint Chris Froome. “De verwachtingen van fans over topatleten zijn soms bijna buitenaards, en niet iedereen kan zo’n niveau halen, en al zeker niet op vlak van het omgaan met emoties en kritiek die ze soms te verduren krijgen.”

Sociale media spelen hier volgens Froome een grote rol in. “Steeds meer topsporters hebben moeite met hun mentale gezondheid, door de open toegang die iedereen heeft tot sociale media. Mensen kunnen makkelijk van achter hun scherm verwijten naar het hoofd van atleten slingeren, op een manier waarop je dat niet zou doen als je die atleet bijvoorbeeld in de supermarkt tegen het lijf loopt.”

“Een atleet zijn zou moeten gaan om het goed zijn in de sport die je beoefent, en niet om goed te zijn in het verwerken van de kritieken die erbij komen kijken. Ik zou graag aan iedereen het advies geven om toch twee keer na te denken vooraleer je een verwijt online gooit. We doen allemaal ons best wanneer we ons team of ons land vertegenwoordigen. Het is niet zo dat atleten hun best niet doen, en veel atleten worden toch bekritiseerd”, besluit de 36-jarige wielrenner.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws