Di Rupo en Dedonder bezoeken vrijwilligers en militairen in Jupille en Chaudfontaine

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

De Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS) en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) hebben woensdagnamiddag een bezoek gebracht aan de militairen en vrijwilligers die al wekenlang maaltijden bereiden voor de slachtoffers van het noodweer in Jupille en Chaudfontaine. Vanaf donderdag worden de maaltijden bereid door een privémaatschappij, terwijl Defensie en het Rode Kruis de coördinatie voor hun rekening zullen nemen.

“Door af te zakken naar Jupille wil ik eer betuigen aan alle vrijwilligers”, verklaarde Di Rupo. “Er was een ongeziene golf van solidariteit. Ik wil alle vrijwilligers bedanken in naam van de getroffenen.”

Woensdagavond was de laatste avond dat de vrijwilligers mee instonden voor het bereiden van maaltijden. Vanaf donderdag zal de privémaatschappij Delimeal de maaltijden voor zijn rekening nemen, terwijl Defensie en het Rode Kruis blijven instaan voor de coördinatie. Delimeal zal dagelijks tussen de 10.000 en 11.000 maaltijden bereiden.

 

 ©  BELGA

Herhuisvesten, beschermen en opruimen

Naast de voedselbedeling staannog andere zaken hoog op het prioriteitenlijstje van de Waalse regering. “We werken ook hard aan de herhuisvesting. Er zijn mensen die naar huis zullen kunnen terugkeren, maar anderen zullen tijdelijk een ander onderkomen moeten zoeken omdat er ingrijpende werken dienen te gebeuren. Daarnaast zijn er ook mensen van wie hun huis ingestort of vernield is en die zullen langere tijd ergens anders onderdak moeten krijgen”, aldus Di Rupo.

Dedonder verzekerde dat de militairen alvast hulp zullen blijven bieden zo lang dat nodig blijft. “Er zijn natuurlijk de maaltijden, maar afgezien daarvan zijn we bezig met het beschermen van de oevers in het dal van de Vesder en gaan we door met het opruimen van kelders. Er zijn vanaf het begin in verschillende gemeenten opruimingswerkzaamheden geweest. We blijven zo lang als nodig is. Momenteel zijn 210 soldaten ter plaatse, maar er zijn er al 1.700 bij de operaties betrokken geweest”, legde de minister van Defensie uit.

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten