Bolsonaro vraagt ontslag rechter hooggerechtshof die onderzoek tegen hem opende

 

 ©  REUTERS

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag aan de Senaat gevraagd om een afzettingsprocedure op te starten tegen een rechter van het hooggerechtshof. Die had een onderzoek geopend tegen Bolsonaro wegens zijn verklaringen die twijfels deden rijzen over de verkiezingen.

Bron: BELGA

Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco bevestigde de ontvangst van het verzoek om Alexandre de Moraes, een van de elf rechters van het hooggerechtshof, af te zetten. Hij verzekerde dat hij het verzoek zou analyseren, maar dat een dergelijk mechanisme “niet gebanaliseerd of misbruikt mag worden”.

Pacheco verklaarde voorts dat hij “niet zou toegeven aan een aanval met tot doel Brazilië te verdelen”.

Op 4 augustus had de Moraes opdracht gegeven een onderzoek tegen Bolsonaro te openen wegens het verspreiden van valse informatie door zijn herhaaldelijke en ongefundeerde aanvallen tegen het kiessysteem.

Bolsonaro’s populariteit is tanende

Bolsonaro wil namelijk dat er na elke elektronische stem een ontvangstbewijs wordt afgedrukt om zo een hertelling mogelijk te maken in geval van betwisting. Een maatregel die het Braziliaanse hooggerechtshof verwierp, omdat het afdrukken risico’s op manipulatie met zich zou meebrengen.

Bolsonaro’s populariteit is tanende wegens zijn aanpak van de coronacrisis. Peilingen tonen dat hij het zou moeten afleggen tegen voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva als die zou beslissen zich in de strijd te mengen.

LEES OOK

Nu in het nieuws