Etappe van vandaag: geraakt Primoz Roglic alsnog leiderstrui kwijt?

 

 ©  AFP

Na de vlakke etappe van zaterdag staat daags voor de rustdag opnieuw een zware bergrit geprogrammeerd. Raakt Primoz Roglic alsnog zijn rode leiderstrui kwijt?

Met start in Puerto Lumbreras en aankomst bovenop de Alto de Velefique werkt het Vuelta-peloton een tweede zware bergrit in drie dagen af. Er staan 4500 hoogtemeters op het programma en bovendien is er de hitte van Zuid-Spanje die een beslissende rol kan spelen. De slotklim naar het Alto de Velefique - 1800m hoog - krijgt bovendien de kwalificatie ‘buiten categorie’. Vooral de eerste zes kilometer van de dertien kilometer lange beklimming zijn ‘zwart’ met percentages boven de tien procent gemiddeld. Madre mia!

Speelt Primoz Roglic zijn rode leiderstrui alsnog kwijt? Dat was alvast het plan afgelopen vrijdag op weg naar Balcon de Alicante maar de (bewuste?) versnellingen van Adam Yates en Miguel Angel Lopez zorgden ervoor dat de Sloveen, gedwongen om te volgen, aan de finish acht seconden te snel was in het nadeel van de Oostenrijker Grosschartner. Tot ongenoegen van Jumbo-Visma! Niet alleen wordt van hen nu verwacht dat ze hun deel van het werk doen, bovendien hadden ze met BORA - hansgrohe een bijkomende bondgenoot kunnen vinden.

Het rood ‘kwijtspelen’ wordt nu een pak moeilijker. Er staan nog wel dertien renners binnen een afstand van twee minuten, maar het merendeel onder hen is te gevaarlijk om zomaar het rood te geven. Tenzij Felix Grosschartner en/of Jan Polanc opnieuw de benen en de goesting hebben om aan te vallen. Daarnaast is het ook weer uitkijken naar de jonge bende van Lotto-Soudal. Zij hebben beloofd aan te vallen. Belofte maakt schuld. (Guy Van Den Langenbergh in La Manga del Menor)

LEES OOK

Nu in het nieuws