1.900 betogers tegen coronamaatregelen in Antwerpen: “Geen virusapartheid in ons land”

Aan de Bolivarplaats in Antwerpen vond zondagmiddag een betoging plaats tegen de coronamaatregelen van de federale overheid. 1.900 deelnemers voerden er actie tegen de coronapasjes op evenementen en verplichte vaccinatie in de zorg. “Wij zijn nergens welkom”, klinkt het.

David Van TurnhoutBron: Eigen verslaggeving

Michaël Verstraeten van Viruswaanzin: “Wij zijn tegen de maatregelen omdat de pasjes en de verplichte vaccinatie een vorm van apartheid creëren. Eerst werd ons beloofd dat het vaccin tegen besmetting zou beschermen en een groepsimmuniteit zou creëren. Dat blijkt echter niet het geval. Gevaccineerden kunnen nog altijd het virus op kwetsbare mensen overdragen. Het heeft dus geen enkele zin om gezonde mensen verplicht te vaccineren. Ze brengen het virus toch over. Tegen het vaccineren van kwetsbare mensen hebben we niets, maar nu zijn gezonde mensen de dupe van het irrationele beleid.”

Frankrijk en Australië

De betogers kwamen zondagmiddag samen voor het Antwerpse justitiepaleis en waren volgens de politie met zo’n 1.900. Zaterdagmiddag betoogden zowel in Australië als in Frankrijk al duizenden mensen tegen de lockdown en de maatregelen. In Sydney en Melbourne kwam het daarbij tot zware rellen waarbij verschillende arrestaties werden verricht. In Antwerpen was er geen melding van geweld. Volgens de politie verloopt alles rustig en zoals afgesproken. De VRT berichtte wel over journalisten die werden lastiggevallen door de betogers. Opvallend was ook de diversiteit onder de demonstranten. Sommigen waren gehuld in een vlag met de Vlaamse leeuw, anderen hielden het bij kleurrijke spandoeken.

LEES OOK. Meer dan tweehonderd betogingen tegen coronapas in Frankrijk

Marc Van Ranst: “Dit is gewoon dom”

Viroloog Marc Van Ranst reageerde voor Gazet van Antwerpen op de uitspraken van Verstaeten. “Ik heb hier eigenlijk maar één woord voor: dom.” De viroloog benadrukt dat een eerste besmetting, ook met de deltavariant, nog altijd levensgevaarlijk is. Zeker mensen die niet gevaccineerd zijn, ook gezonde mensen, lopen veel grotere gezondheidsrisico’s wanneer ze voor het eerst besmet raken. Er is nog geen enkele aanwijzing dat het virus al zou zijn afgezwakt”, aldus Van Ranst.

 © ATV

 ©  Frank Boelens

 ©  Frank Boelens

 ©  Frank Boelens

 Foto: Frank Boelens

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten