Biden voert gesprekken over verlengd verblijf van Amerikaanse militairen in Kaboel, taliban waarschuwen voor “gevolgen”

 

 ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

De Amerikaanse president Joe Biden hoopt dat de evacuaties uit Afghanistan tegen 31 augustus afgerond zullen zijn, maar tegelijk sluit hij een verlenging van de Amerikaanse militaire aanwezigheid op de luchthaven van Kaboel niet uit. Dat zei hij zondag in een toespraak vanuit het Witte Huis.

Eind augustus was de deadline waartegen de Amerikaanse troepen zich uit Afghanistan zouden terugtrekken. “We hopen dat we die niet moeten verlengen”, aldus Biden, “maar er lopen hierover wel gesprekken” met de legertop.

Dinsdag bespreken de leiders van de G7 op een videoconferentie de situatie in Afghanistan. Een van de onderwerpen op de agenda is het opschuiven van de deadline. “We zullen zien wat we kunnen doen”, zei Biden daarover. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten al andere landen helpen bij de evacuaties en dat zij daarmee zullen doorgaan.

“Kan nog veel misgaan”

De Amerikanen controleren in Afghanistan de luchthaven van Kaboel en het luchtruim. Volgens Biden werden sinds juli al zo’n 33.000 mensen uit de Afghaanse hoofdstad geëvacueerd. Dit weekend alleen al waren het er 11.000. Dat gebeurde chaotisch, er vielen zelfs doden bij gedrum buiten de luchthaven. Biden erkende de hartverscheurende taferelen, maar volgens hem is de evacuatie van zovele duizenden mensen “hard en pijnlijk”. Hij waarschuwde ook “dat er nog veel kan misgaan”. 

Biden kon ook niet ontkennen, noch bevestigen of de beveiligde perimeter rond de luchthaven zou worden uitgebreid. Dat om ervoor te zorgen dat meer mensen veilig op de luchthaven geraken. Hij sprak wel van “tactische veranderingen” van het leger om de veiligheid te verhogen. “We hebben constant betere rationele toegang tot de luchthaven, zodat meer mensen er veilig geraken”, zei hij. “Het is nog altijd een gevaarlijke operatie, maar ik wil niet detail gaan over hoe we het er doen.” De president suggereerde ook dat er gewerkt wordt aan manieren om Amerikanen die niet tot op de luchthaven geraken, toch daar te krijgen. Ook daarover wou hij niet meer details geven.

De president probeerde de bezorgdheid over mogelijke terroristen tussen de geëvacueerden weg te nemen. Geen enkel vliegtuig uit Kaboel vliegt rechtstreeks naar de VS, klonk het. In ruim twintig landen zijn “afhandelingsstations” opgezet waar Afghanen zorgvuldig gescreend worden. “Eenmaal gescreend en veilig verklaard, zullen we de Afghanen die ons geholpen hebben, verwelkomen in de VS.”

Reactie taliban: “Rode lijn”

De taliban hebben intussen gereageerd op de uitspraken van Biden over een mogelijke verlenging van de Amerikaanse aanwezigheid in Kaboel. Die zinnen hen niet. Woordvoerder Suhail Shaheen heeft het in een interview met het Britse Sky News over “een rode lijn”.

“President Biden kondigde aan dat hij op 31 augustus alle militaire troepen zou terugtrekken. Dus als hij dit verlengt, dan betekent het dat hij de bezetting verlengt en dat is niet nodig.”

“Als de VS of het Verenigd Koninkrijk extra tijd zoeken om evacuaties te kunnen voortzetten, is het antwoord neen. Of er zullen consequenties zijn”, waarschuwt Saheen. “Dit zal wantrouwen bij ons opwekken. Als ze de bezetting voortzetten, zal dit een reactie uitlokken.”

De schrijnende beelden van eerder deze week waarbij Afghanen zich vastklampen aan westerse vliegtuigen in een poging om het land te kunnen ontvluchten, doet de taliban-woordvoerder af als “economische migratie”. “Ik verzeker u dat er niets is om bezorgd of bang over te zijn”, klinkt het nog. Video’s waarbij taliban van huis tot huis gaan om mensen te bedreigen of berichten over meisjesscholen die worden gesloten, doet de woordvoerder af als fake news.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten