Strengere straffen voor dierenbeulen: tot 10 jaar cel mogelijk voor recidivisten

 

 ©  Shutterstock

Bron: BELGA

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verhoogt de straffen voor wie dieren mishandelt of verwaarloost. Dierenbeulen kunnen voortaan tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen, of zelfs tien jaar in het geval van recidive, schrijft Het Laatste Nieuws maandag.

Op dit moment riskeren mensen die in Vlaanderen een dier mishandelen of verwaarlozen maximaal 16.000 euro boete of drie maanden cel bij een eerste vergrijp. Bij herhaaldelijke en zware mishandeling of verwaarlozing kan dat oplopen tot 100.000 euro boete en 18 maanden cel binnen een termijn van drie jaar.

Maar in de praktijk is dat onvoldoende om ontradend en bestraffend te werken voor echte dierenbeulen, aldus Weyts. Dus werd op de jongste ministerraad van de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet goedgekeurd, waarin de straffen voor burgers en bedrijven die dieren mishandelen fors worden verhoogd. 

1,6 miljoen boete en 10 jaar cel

Vanaf het eerste feit van ernstige mishandeling of verwaarlozing kan men al bestraft worden met een geldboete tot 800.000 euro en een gevangenisstraf tot vijf jaar. De politie zal ook de mogelijkheid krijgen om dierenbeulen bij hun eerste vergrijp onmiddellijk aan te houden en in voorlopige hechtenis te plaatsen.

Voor recidivisten wordt de maximale straf nog eens verdubbeld: zij riskeren een boete tot 1,6 miljoen euro en maximaal tien jaar cel. De periode waarbinnen de feiten gepleegd worden, is voor recidivisme ook verruimd van drie tot vijf jaar. Rechters krijgen ook de mogelijkheid om bedrijven die dieren mishandelen te sluiten. 

Gaia reageert tevreden en spreekt van een belangrijke inhaalbeweging.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten