Na 39 jaar is er nieuwe muziek van ABBA op komst, maar géén sprake van ‘comeback’

 ©  AFP

Rook, mist en geheimdoenerij. Maar insiders weten het zeker: ABBA lost straks na 39 jaar nieuwe muziek. De Zweedse groep telt af naar een “grote aankondiging” volgende week. Met wellicht vijf nummers en ook een hologramtournee komt de wens van miljoenen fans in vervulling. Eentje waarvoor Abba in 2004 nog 1 miljard dollar liet liggen.

Dennis Van Goethem

De verhalenmolen over nieuw werk van Abba draait sinds 2018 aan hoog toerental. Toen trokken Benny Andersson (74), Anna-Frid Lyngstad (75), Agnetha Faltskog (71) en Björn Ulvaeus (76) naar de studio, waar ze met zekerheid twee nummers opnamen: I still have faith in you en Don’t shut me down. Het ene “een tijdloze ballade, misschien een van onze mooiste”, aldus Björn Ulvaeus drie jaar geleden. Het andere een “herkenbaar en uptempo poplied”. Denk aan wereldhits als Dancing queen, Mamma mia, Gimme! Gimme! Gimme! en Waterloo.

LEES OOK. Na drie jaar van herhaaldelijk uitstel: vijf nieuwe ABBA-liedjes op komst

Dat het resultaat sindsdien op zich laat wachten, deed twijfels rijzen bij de aanhang. Maar in mei schonk Ulvaeus klare wijn: “De nummers verschijnen dit jaar nog, definitely.” Nu lijkt het zover: op sociale media telt sinds gisteren de pagina Abba voyage af naar komende donderdag. Wellicht wordt dan de hologramshow die al in 2016 werd aangekondigd een feit. Maar ook: de nieuwe songs. Dat zijn er volgens de BBC geen twee, wel vijf. “Om de fans te bedanken voor hun geduld”, zeggen insiders.

‘Abba-tars’

Platenfirma Universal, dat de muziek van Abba in België verdeelt, is niet op de hoogte. Daar klinkt het dat de groep haar nieuws steevast zelf communiceert. Maar dat Abba op grote plannen broedt, hing in de lucht.

Zo kwam Spice Girls-manager Simon Fuller aan boord, om de hologramtournee op poten te zetten. Dankzij zogeheten ‘Abba-tars’ brengen jonge versies van de groepsleden er alle oude hits. “We gaan weer samen op een podium staan, terwijl ik thuis mijn honden uitlaat”, zei Benny Andersson daarover. Bij de shows, komende lente in Londen, ziet het publiek ook een docu over de comeback van de Zweedse groep.

In 2016 gaf Abba een eenmalig privéconcert, precies vijftig jaar na hun eerste ontmoeting. Het was hun eerste – en enige – optreden sinds 1982. ©  BELGAIMAGE

Voor geen geld ter wereld

Zelf wil Abba niet weten van de term ‘comeback’. Hun split in 1983 – een jaar na het laatste album – spraken ze nooit officieel uit. De pauze bleek wel definitief, na een carrière van ruim tien jaar waarin Abba het Songfestival van 1974 won en wereldwijd meer dan 375 miljoen platen verkocht. Sindsdien leeft de groep verder in de musical Mamma mia!, waaruit ook twee Hollywoodfilms kwamen.

Naast een eenmalig privéconcert in 2016, precies vijftig jaar na hun kennismaking, trad Abba nooit meer voltallig op. Ook niet toen ze in 2000 een aanbod van 1 miljard dollar kregen voor een reünie. “Daar hebben we vriendelijk voor bedankt”, vertelde Anna-Frid Lyngstad in 2013. “Geen geld ter wereld kan ons van gedachte doen veranderen. Samen weer een song maken? Dat zien we ooit misschien wel zitten. Zolang het één opname is, en niets meer.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook