Ontsnapte Remco Evenepoel aan uitsluiting in Druivenkoers? “Er was geen videoref aanwezig”

De zege van Remco Evenepoel in de Druivenkoers was er eentje voor in de annalen van de eendagswedstrijd te Overijse. Maar het scheelde niet veel of de Belg van Deceuninck - Quick-Step had de wedstrijd niet gewonnen.

LEES OOK. Evenepoel geeft WK-visitekaartje af na solo van twee keer dertig kilometer: “Als hij nu niet geselecteerd wordt, is de bondscoach blind”

Tijdens zijn solo-raid van 62 kilometer heeft hij namelijk gezondigd aan een variant van de verboden puppy paw, een houding op de fiets waarbij de voorarmen gebruikt worden als steunpunt op het stuur. Michele Bartoli en Frank Vandenbroucke maakten er twintig jaar geleden faam mee, maar in een - ijdele - poging om de koers veiliger te maken is zo’n houding sinds 1 april van dit jaar door de UCI verboden.

Evenepoel deed een variant van de puppy paw, waarbij hij met zijn handen ook nog de remgrepen vast nam, maar ook dit lijkt volgens de regel van de UCI niet toegelaten: “using the forearms as a point of support on the handlebar is prohibited except in time trials.”

Zelfs wanneer de voorarmen niet de enige steun op het stuur betekenen, maar slechts een deel van de steun zoals bij Evenepoel, is dat verboden.

“Niks abnormaals gezien”

Toen de regel op 1 april werd ingevoerd, werden renners meteen uitgesloten wanneer ze betrapt werden op een puppy paw. Inmiddels bestaat er ook al een grijze zone - hoe kan het ook anders in de wielersport - waarbij er eerste een verwittiging wordt gegeven alvorens de renner in kwestie uit koers wordt gezet. Moet gezegd, Evenepoel nam de houding slechts zeer kort aan, maar de regels zijn de regels.

Toch moet Evenepoel niet vrezen. Omdat de Druivenkoers een wedstrijd van 1.1 niveau is en niet tot de WorldTour behoort, was er geen videoref (VAR) aanwezig, die op basis van de tv-beelden de wedstrijdjury kan inlichten over overtredingen. De wedstrijdjury was uiteraard wel aanwezig in Overijse, maar geeft aan dat het de overtreding van Evenepoel niet heeft opgemerkt vanuit de jurywagen: “De andere juryleden en ikzelf hebben tijdens de koers niks abnormaals gezien en er was ook geen videoref aanwezig. We kunnen en zullen dus ook geen actie ondernemen”, aldus de Fransman Laurent Bastien, die in de Druivenkoers de voorzitter van de wedstrijdjury was. (bvc)

LEES OOK

Nu in het nieuws