Na 5 jaar valt verdict in de zaak van 1,9 miljard: Marc Coucke en co moeten 266 miljoen euro betalen aan farmareus Perrigo

 ©  ISOPIX

Marc Coucke en het financieel consortium rond het investeringsfonds Waterland moeten Perrigo, de koper van zijn Omega Pharma, een schadevergoeding betalen van 266 miljoen euro. Dat heeft het Belgisch arbitragecentrum in Brussel beslist, meldt De Tijd.  

Wat vooraf ging aan het proces: in 2014 kocht de Amerikaanse farmareus Perrigo het Vlaamse Omega Pharma voor 3,8 miljard. Inclusief de 1,3 miljard schulden. De Amerikanen hadden grote plannen met voorschriftvrije geneesmiddelen. Coucke kreeg een hoge post in het bedrijf en voorspelde meer jobs. Hij werd ook een belangrijke aandeelhouder.

Perrigo bood het dubbele voor de aandelen in vergelijking met de andere bieder, Sanofi. Het Franse farmabedrijf was er achteraf niet rouwig om dat het de deal gemist had. Er konden zelfs felicitaties voor de winnaars vanaf. “Proficiat: u heeft alleen al voor de aandelen geboden wat wij voor het geheel, dus inclusief de schulden, wilden betalen”, liet Sanofi aan de nieuwe eigenaar weten.

Gesjoemel

Na de verkoop begon Perrigo te morren. De divisie met Omega Pharma presteerde niet volgens de verwachtingen en Perrigo voelde zich bekocht. Coucke verdween in 2016 uit het management en uit de raad van bestuur van Perrigo. Hij mocht zijn kunstwerken nog door iemand laten ophalen in het hoofdkantoor en kreeg een ontslagvergoeding, maar werd dan al snel juridisch zwaar onder vuur genomen.

LEES OOK: Vandaag beslissing over megaclaim Perrigo: hoe hard zal Coucke een megaboete voelen?

De Amerikanen vinden dat de boeken van Omega Pharma voor de verkoop werden opgesmukt op een manier die niet door de beugel kan. Structurele kosten waren als eenmalige kosten in de boeken geschreven en producten die nog mochten worden teruggestuurd, stonden als definitief verkocht ingeschreven.

Perrigo startte een procedure voor het Belgische arbitragecentrum en eiste een schadevergoeding van 1,9 miljard. De ene helft moest het fonds Waterland (dat de helft van de verkoopprijs kreeg) betalen, de andere helft Marc Coucke. Die procedure sleepte vijf jaar aan, maar vrijdagavond viel het verdict. De zakenman, die de voorbije jaren de ene investering na de andere deed, sprak van “Amerikaanse toestanden” en zei alle vertrouwen te hebben in de uitkomst. Hij diende ook een tegenclaim in.

(sobu, pom)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten