Cultuurcentrum Berchem heet vanaf nu ‘schouwburg Corso’

Twee acrobates aan koorden onthulden zondag de letters ‘Corso’, zoals de cinema heette die lang op die plek stond.  

Twee acrobates aan koorden onthulden zondag de letters ‘Corso’, zoals de cinema heette die lang op die plek stond.  © Patrick De Roo

Berchem -

Zeg niet langer ccBe, vanaf nu is het ‘schouwburg Corso’. Het Berchemse cultuurhuis heeft niet alleen een nieuwe naam op de voorgevel, maar ook een andere huisstijl en zal zich op een meer divers publiek richten en ook op mensen van buiten Berchem. Ook de cultuurcentra van Merksem, Deurne en Wilrijk zullen een gelijkaardige transformatie tot schouwburg ondergaan.

Zondagmiddag werd de nieuwe naam van het cultuurcentrum in de Driekoningenstraat met veel vertoon onthuld. Boven veel toeziende ogen en met begeleiding van een energieke Marokkaanse dakkamuziek lieten twee acrobates zich aan een klimkoord van het dak naar de voorgevel zakken. Daar trokken ze de doeken weg die de vijf letters van de nieuwe naam bedekten: Corso. De rest van de dag was het feest met allerhande voorstellingen activiteiten voor de talrijke aanwezigen.

‘Corso’ is een logische keuze. Bijna honderd jaar geleden opende een cinema met die naam op de plek waar het cultuurhuis nu staat. Pas later in 1981 werd het cultuurcentrum geopend, dit jaar is dus de veertigste verjaardag. De naam is ook kort en krachtig en makkelijk te onthouden en uit te spreken in verschillende talen. En de vijf letters passen perfect in vijf vlakken op de gevel.

Divers publiek

Er is vanaf nu ook een nieuwe huisstijl voor het ontwerp van de affiches, programmaboekjes en dergelijke. Maar naast de vormelijke aanpassingen, wil Corso ook inhoudelijk vernieuwen. Het aanbod wordt ruimer en moet een groter deel van de maatschappij aanspreken. De bedoeling is ook meer mensen van buiten Berchem te lokken. Uit onderzoek zou blijken dat die interesse er zeker is.

“Het wordt geen gigantische breuk met het verleden”, zegt directeur Anne Janssen. “ccBe heeft expertise opgebouwd in podiumkunsten als dans en theater en daarin willen we verder gaan. Maar we willen ook een meer divers publiek aanspreken, bijvoorbeeld jongeren. En er moet ruimte zijn voor experimenten.We willen dingen op de agenda plaatsen die vernieuwend zijn, waar mensen in eerste instantie misschien wat van schrikken.”

Janssen haalt enkele voorbeelden aan uit het programma, dat ook zondag wereldkundig gemaakt is. “Op 23 oktober organiseren we beat battles, een wedstrijd voor producers. En op 4 december hebben we een Dag Sinterklaasbal waar racisme wordt aangekaart”, vertelt ze. “Vanaf 2022-2023 gaat de nieuwe aanpak veel meer te merken zijn in het programma. Op hetgeen dat we nu voorstellen staan nog veel uitgestelde voorstellingen die in de coronaperiode niet door konden gaan.”

(vlnr) Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA), districtsburgemeester Evi Van der Plancken (N-VA), de voormalige en huidige districtsschepenen van Cultuur en directeur van Corso Ann Janssen.

(vlnr) Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA), districtsburgemeester Evi Van der Plancken (N-VA), de voormalige en huidige districtsschepenen van Cultuur en directeur van Corso Ann Janssen. © Patrick De Roo

Ook Merksem, Deurne en Wilrijk krijgen schouwburg

Dat het Berchemse cultuurcentrum het over een andere boeg gooit is deel van een groter plan van schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). Ook de cultuurcentra van Deurne, Merksen en cc De Kern van Wilrijk worden schouwburgen. Cc Merksem wordt omgedoopt tot ‘Schouwburg Noord’, van de andere twee is nog niet bekend welke naam ze zullen hebben. Cultuurcentra van andere districten worden niet mee opgenomen in het plan.

“De bedoeling is lokaal sterk verankerd te blijven én een bovenlokaal aanbod te hebben”, zegt schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). “En zo mikken op een breder en diverser publiek.”

Het is niet omdat het schouwburgen worden, dat ze meer budget krijgen. De bedoeling is wel dat cultuurcentra meer met elkaar samenwerken. En ook met Kunstenlab, een nieuw overkoepelend orgaan voor onder meer de podia van Arenberg, OLT Rivierenhof en het circusfestival MAD. En er komt een campagne om de schouwburgen in de verf te zetten.

 (anro)

Sportnieuws uit Berchem