Benoit Cosnefroy vloert teamgenoten Julian Alaphilippe en Mikkel Honoré in sprint tijdens Bretagne Classic

 ©  BELGAIMAGE

Benoit Cosnefroy (AG2R Citroën) heeft zondag de 85e editie van de Bretagne Classic (WorldTour) gewonnen. De 25-jarige Fransman was na 250,5 kilometer met start en aankomst in Plouay in een sprint met drie sneller dan zijn landgenoot Julian Alaphilippe en de Deen Mikkel Honoré.

Bron: BELGA

Na een spervuur aan demarrages slaagden Quinten Hermans, Sébastien Grignard, Alexis Gougeard en Alessandro De Marchi eri na 35 kilometer in om een vroege vlucht op te zetten. Zij mochten tot zowat zes minuten voor het peloton uit rijden. Met nog 100 kilometer te rijden moest Grignard zijn medevluchters laten rijden. 15 kilometer verderop zette Gougeard zich ook recht en bleven er met Hermans en De Marchi slechts twee koplopers over. In het peloton had tractor Tim Declercq zich op kop gezet en zo werd stelselmatig aan de achterstand geknabbeld.

Op de gravelklim van Saoutalarin, met nog 65 kilometer voor de boeg, zette wereldkampioen Alaphilippe, bezig aan zijn laatste koers in eigen land met de regenboogtrui, fors door. Alleen Honoré, zijn ploegmaat bij Deceuninck - Quick-Step, glipte mee, samen met Cosnefroy en de Sloveense Tourwinnaar Tadej Pogacar. Die laatste liet zijn companen op 45 kilometer van de eindmeet rijden, terwijl vooraan Hermans De Marchi moest laten rijden. Hermans kon nog even aanpikken bij Alaphilippe en co, maar lang duurde dat niet.

Strijd met drie

Met nog 32 kilometer voor de boeg gingen Alaphilippe, Cosnefroy en Honoré ook De Marchi voorbij. Het peloton volgde op 1:10. Bij het ingaan van de slotronde, 13 kilometer lang, was dat nog 55 seconden, aan de voet van de laatste beklimming van de Pont Neuf 20 seconden. Cosnefroy en Alaphilippe bleven elkaar bestoken maar het zou toch uitdraaien op een sprint met drie. Honoré begon die van ver op kop, maar werd geremonteerd door Cosnefroy. Alaphilippe slaagde er niet in om nog uit het wiel van zijn landgenoot te komen.

Op de erelijst van de voormalige Grand Prix Ouest France-Plouay volgt Cosnefroy de Australiër Michael Matthews op. De Fransman boekte zijn elfde profzege, de tweede dit seizoen, na de Tour du Finistère (1/1), en de eerste in de WorldTour.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten