Deceuninck-Quick-Step geeft olympische roeier Jason Osborne een wielercontract

 

 © AFP

Een olympische zilverenmedaillewinnaar rijdt vanaf volgende week voor Deceuninck – Quick-Step. Niet Wout van Aert, wel de Duitse roeier Jason Osborne (27). Hij demonstreerde zijn talent als wielrenner al op Zwift en Strava en kan zich nu bewijzen op de weg.

Jan-Pieter de Vlieger

Een roeier die profwielrenner wordt, Patrick Lefevere noemt het “een leuk project”. Toen Osborne via makelaar Marc Bator werd aangeboden, ging de ploeg nochtans niet meteen overstag. Bovenop de data die trainer Koen Pelgrim doorgestuurd kreeg, legde hij de renner deze maand zelf ook nog een keer op de testbank. “Een sprinttest en een inspanningstest”, zegt Pelgrim. “En die resultaten waren gewoon heel goed.”

Dat hoeft niet te verbazen. Osborne is niet zomaar een roeier. Hij is de wereldkampioen van 2018 in de skiff-klasse en in Tokio pakte hij nu samen met Jonathan Rommelmann zilver in de lichte dubbeltwee, de klasse waarin ook Niels van Zandweghe en Tim Brys uitkomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Snelste op de Muur

Ook als renner heeft Osborne behoorlijk wat adelbrieven. Hij won vorig jaar het allereerste ‘WK op de rollen’. In een Zwift-competitie klopte hij toen al verschillende renners uit de World Tour. Ook op online-platform Strava is Osborne een topper: hij had de zogenaamde KOM (de snelste klimtijd) voor de Muur van Geraardsbergen en staat ook op verschillende befaamde cols in de top tien. In 2018 en 2019 nam hij tussen de roeitraining door deel aan het Duits kampioenschap tijdrijden. Hij eindigde achtste en zesde.

Bij Deceuninck – Quick-Step kan hij nu de volgende stap zetten: koersen in een echt peloton. “Hoe hij die overstap gaat maken, is niet te voorspellen”, zegt Pelgrim. “Jason heeft al een aantal wielerwedstrijden gedaan, maar dat waren criteriums op amateurniveau.”

Het is de bedoeling dat Osborne volgende week al debuteert in Gullegem Koerse. World Tour-koersen mag hij als stagiair zonder salaris niet rijden. “Je hoopt natuurlijk op een nieuwe Roglic in zo’n verhaal”, zegt Patrick Lefevere, “maar we geven hem alle tijd. Ik ben er zelf ook benieuwd naar.”

Jason Osborne (rechts). 

Jason Osborne (rechts). ©  BELGAIMAGE

LEES OOK

Nu in het nieuws