Fabio Jakobsen scoort derde ritzege in Vuelta op 25ste verjaardag: “Verjaren is altijd leuk maar nu ben ik door het dolle heen”

 

 ©  AFP

Er stond in Santa Cruz de Bezana, aan de boorden van de Atlantische Oceaan, alweer geen maat op Fabio Jakobsen. De Nederlander van Deceuninck - Quick-Step spurtte naar zijn derde ritzege in deze Vuelta, de vierde teamzege al voor de jongens van Patrick Lefevere.

En laat Jakobsen uitgerekend vandaag zijn 25ste verjaardag vieren. Het maakte de smaak van de zege alleen maar zoeter. “Verjaren is altijd een leuke dag maar nu ben ik door het dolle heen met deze overwinning”, sprak de Nederlander die vooral zijn ploegmaats in de hulde betrok. “Wat we vandaag zagen, was vintage Wolfpack. Op één van de klimmetjes moest ik lossen. De ploeg wachtte, bracht me terug en ik won. Want dat is het enige wat ik kan, korte spurtjes winnen. Of ik zeker was van mijn stuk? Ik ben nooit vol vertrouwen maar probeer altijd. Want als je niet probeert, win je niet.”

LEES OOK. Derde Vuelta-ritzege voor jarige Nederlander Fabio Jakobsen na lastige etappe, Eiking blijft leider

Het verhaal van de Nederlander en hoe hij in deze Vuelta zijn val in de Ronde van Polen een jaar geleden probeert te vergeten, is gekend. Jakobsen wilde zijn derde zege dan ook in het teken stellen van zijn terugkeer. “Ik wil drie mensen bedanken”, zei de Nederlander. “Professor Gert Meijer uit Nijmegen, ploegarts Yvan Vanmol en mijn osteopaat Cor van Wanrooij. Zij zijn heel belangrijk geweest in mijn herstelproces.”

Er stond geen maat op de jarige Fabio Jakobsen. 

Er stond geen maat op de jarige Fabio Jakobsen. ©  EPA-EFE

Meeus kan leven met nederlaag

“Ik kan zeker leven met deze tweede plaats, Fabi Jakobsen was gewoon sneller”, reageerde Jordi Meeus dinsdag na zijn tweede plek in de 16e Vueltarit.

In de eerste massasprint kon Meeus door een valpartij kort voor de finale zijn kans niet gaan. In de drie andere sprints sleepte hij twee keer een zevende en één keer een vierde plek in de wacht. Bij z’n zevende plaatsen toonde hij zich niet helemaal tevreden, dat was hij dinsdag wel. “Het was een verraderlijke sprint, met veel bochten. Mijn ploeg leverde uitstekend werk. Uiteindelijk verloren we elkaar wel wat uit het oog in de slotkilometer, maar gelukkig kon ik me wel vooraan houden en zat ik in een goede positie om te sprinten. Ik word tweede, zat uitstekend, dus ik moet geen excuses zoeken en eerlijk zijn: ik word geklopt door een snellere sprinter.”

Meeus is nog altijd maar 23 en staat zijn mannetje in zijn eerste jaar als prof. “Dit is hier mijn eerste grote ronde, ik heb het gevoel dat ik wel al meestrijd voor de zege, alleen mis ik nog de kracht in de benen in die finale om het te halen van die sprinters die al meer van dit soort ritten en meer grote rondes achter hun naam hebben. Ik doe al mee, dat stemt me tevreden.”(gvdl/Belga)

LEES OOK

Nu in het nieuws