Chinese bedrijfsspionnen niet vervolgd in België

 

 ©  Shutterstock

Bron: BELGA

Het Brusselse parket heeft een dossier tegen twee spionerende Chinezen geseponeerd. Dat meldt De Tijd. Amerikaanse speurders hadden nochtans vrij gedetailleerd blootgelegd hoe de twee te werk waren gegaan bij een Belgisch bedrijf.

De Amerikaanse FBI had in juli vorig jaar een opsporingsbericht verspreid voor twee Chinezen die op grote schaal bedrijven zouden hebben gehackt en bespioneerd. Ze deden dat om bedrijfsgeheimen te verkopen aan Chinese concurrenten, maar ook om strategische informatie door te geven aan de Chinese overheid. Daarbij kregen ze hulp van de Chinese inlichtingendienst. 

De naam van het Belgische bedrijf dat slachtoffer was van die spionage, maakten de Amerikanen nooit publiek. Maar wel werd duidelijk dat op of rond 21 maart 2018 een van de twee Chinezen een achterpoort plaatste op het netwerk van het bedrijf. Zo kon hij bedrijfsdocumenten stelen. 

Het Brusselse parket opende een dossier, maar heeft een jaar later dus al beslist om de Chinezen niet te vervolgen. Waarom het parket de zaak klasseert, wilde het parket niet zeggen aan De Tijd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten