Kinderen van Peter R. de Vries kregen enveloppe “voor als er iets zou gebeuren”

Peter R. de Vries 

Peter R. de Vries ©  Mischa Schoemaker

Royce de Vries (32), de zoon van de vermoorde Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries, heeft in Nederlandse media voor het eerst zijn verhaal gedaan. De man blikt terug op zijn bijzondere vader, die een week na de aanslag op 15 juli dit jaar aan zijn verwondingen overleed. “Het gemis is nog steeds enorm”, vertelt Royce. “Hij was een liefhebbende opa die het gewoon heel fijn vond om tijd aan zijn kleinkinderen te besteden.”

jvhBron: De Telegraaf

“Het verdriet is anderhalve maand later nog steeds heel groot”, vervolgt hij. “Je wordt geleefd, je moet de uitvaart regelen, ook kleine dingen. Hij had bijvoorbeeld vijf kranten, er liggen er snel zo’n 100 op de mat. Maar je moet ook ruimte maken voor het verdriet.”

Hij vertelt het verhaal in het kantoor van zijn vader: “In het begin was het confronterend leeg. Het kantoor waar hij ieder moment kon binnenlopen. Alsof hij op vakantie was. Nu is het een soort museum met 40 jaar misdaadgeschiedenis, 40 jaar werk van mijn vader. Dat biedt ook wel troost.”

Aanslag

Hij vertelt over de dag van de aanslag: “Ik was thuis aan het werk en rond tien over half acht belde Peter Schouten dat mijn vader was neergeschoten. Je schrikt enorm als je zoiets hoort. Er is dan nog niet veel duidelijk, en je gaat op onderzoek uit. Hoe erg is het? We zijn als een gek gaan bellen, en dan wordt vrij snel duidelijk wat er echt is gebeurd. Dat het ernstig is, de familie en de partner worden geïnformeerd. We hoorden dat hij in het ziekenhuis was. Dan wil je bij hem zijn.”

LEES OOK. Aanschuiven met tranen in de ogen om afscheid te nemen van Peter R. de Vries: “Dit is het laatste wat ik kan doen”

“Die tijd is dierbaar voor ons. We hebben aan zijn bed gezeten en die week nog tijd met hem doorgebracht. Na een week kregen we de boodschap dat er geen hoop meer was.”

 

 ©  ANP

De bloemenzee die ontstond in de buurt van de tv-studio waar zijn vader werd neergeschoten, heeft de familie veel steun gegeven, vertelt hij. “Dat heeft ons ontzettend geraakt. Het doet veel met je als mensen de tijd nemen om bloemen te brengen, een Ajaxshirts of zelfs krentenbollen. Het is een emotionele plek, ook al realiseer je je dat je er nooit meer wilt komen.”

Op de dag van de aanslag is Peter nog bij Royce thuis geweest. “Ik heb een foto dat hij nog met mijn zoontje op de schoot zit. Dat is natuurlijk een heel dierbare foto voor mij.”

Kritisch

Ook was Royce kritisch over het kroongetuigen-systeem: “Als het vanaf het begin een deugdelijk systeem was, waarin advocaten bijvoorbeeld veilig konden werken, dan was mij n vader naar mijn mening nooit vertrouwenspersoon geworden van de kroongetuige.”

Royce sprak voorts over de emotionele uitvaart in Carré, waar Khalid Kasem één van de sprekers was. Kasem werkte samen met Royce bij advocatenkantoor De Vries en Kasem, waar Peter R. ook heeft gewerkt tot hij vertrouwenspersoon werd van kroongetuige Nabil B.

Royce vertelde ook over de enveloppe die de kinderen van Peter gekregen hadden voor in het geval dat er iets met hem zou gebeuren. “Tien jaar met de wensen van je vader rondlopen over praktische zaken als de uitvaart”, dat geeft wel aan dat Peter bang was dat er iets met hem zou gebeuren, klonk het.

LEES OOK. Vermoord in opdracht van drugskoning Taghi? Proces tegen motorbende die Vlaming (55) liquideerde gestart

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten