Antwerps icoon verdwijnt: platenzaak Fatkat houdt er na meer dan 20 jaar mee op

© ATV

Antwerpen verliest binnenkort een muziekicoon. Na meer dan 20 jaar sluit platenzaak Fatkat in de Vleminckstraat op het einde van dit jaar. “Corona heeft het online shoppen alleen maar aangemoedigd en de prijzen van platen stijgen in een waanzinnig tempo”, klinkt het bij Fatkat. Collega-uitbaters van andere Antwerpse zaken worstelen ook met de prijsstijgingen.

Rebecca Van Remoortere

Nog tot eind december staat Staf De Vos achter de toonbank van zijn Fatkat. Daarna is het voorbij. Dat kondigt hij zelf aan in een mail aan zijn klanten. “Een platenzaak zoals de onze, met voornamelijk nieuwe lp’s en cd’s, krijgt het steeds moeilijker. Spotify e.d. kaapten al een deel van ons publiek en steeds meer mensen die wel nog fysieke dragers kopen doen dit online. Afgelopen coronaperiode heeft deze trend grondig versneld”, klinkt het.

Verder verkopen volgens Staf steeds meer platenfirma’s, bands en artiesten hun nieuwe releases in pre-order online waardoor platenwinkels de lp’s pas later vast krijgen. En dan zijn er ook nog hoe langer hoe hogere prijsstijgingen in de sector.

“Ook zijn de prijzen de laatste maanden aan een waanzinnig tempo gestegen. Vooral de grote labels Universal, Sony en Warner hebben goed lopende oudere titels met 30 tot 75% in prijs verhoogd. Plots moesten we bijvoorbeeld Kraftwerks klassieker ‘Autobahn’ verkopen voor 43 euro in plaats van onze gewone prijs van 27 euro. Wij vinden het vreselijk om dit spel mee te spelen want dit is pure geldklopperij.”

Staf sluit Fatkat op het einde van dit jaar

Fatkat is niet failliet, maar het is wel tijd om ermee te stoppen. Daarmee verdwijnt een van de bekendste platenzaken in Antwerpen en dat betreuren ook de collega’s van Staf. Volgens hen is het onmogelijk geworden om een platenzaak draaiende te houden met uitsluitend nieuwe platen zonder ander verdienmodel.

“Ik verkoop al meer dan twintig jaar ook online platen. Fatkat heeft dat niet mee gevolgd. Ik verkoop ondertussen meer dan 50% van mijn platen online. Met alleen een winkel kom je er niet. Ik doe ook geen pop of rock, maar zit meer in het dance en elektronische circuit dus klanten weten waarvoor ze komen”, zegt Koenie van Wally’s Groove Wold in de Lange Nieuwstraat.

“Het klopt dat grote verdelers van platen hun prijzen de hoogte injagen. Groothandel Bertus is zo’n verdeler. Daar zijn de prijzen de laatste weken met 20% gestegen. Die spelers maken de markt kapot”, vindt Koenie.

Ook de collega van Warrecords op de Sint-Katelijnevest weet dat je niet uitsluitend kunt rekenen op de verkoop van nieuwe platen. “Bij ons is er ook een drankgelegenheid gekoppeld aan de zaak, dat hebben we nodig. Het goede nieuws is wel dat mensen nog altijd platen willen kopen. Wij verkopen vooral aan jongeren en jong-volwassenen en merken dat die een mooie plaat met bijzonder artwork kunnen appreciëren. Zij kaderen die liever in aan de muur dan een schilderij. Ook de cassettes doen het goed bij jongeren”, zegt Warre Geens van Warrecords.

Een half jaar geleden nog maar opende een nieuwe platenwinkel in het centraal station. Bij Bananarama richten ze zich vooral op de verkoop van tweedehandsplaten. “Dat is 80% van ons aanbod. We zien wel dat het moeilijker en moeilijker wordt om die platen te vinden. Toppers als Rumours van Fleetwood Mac of Thriller van Michael Jackson zijn moeilijk te vinden en platen van Queen zijn quasi onmogelijk te vinden sinds de film Bohemian Rhapsody. Die zijn zo schaars geworden dat de prijs ook bij die platen enorm stijgt. Voor nieuwe platen betaal je inderdaad ook veel meer tegenwoordig. Dan is het maar te hopen dat de klant bereid is om die meerprijs te betalen”, zegt Jorden Tiebout van Bananarama.

Jorden Tiebout (rechts) startte nog maar een half jaar geleden een nieuwe platenzaak.

Ondertussen openen er nog nieuwe platenwinkels in Antwerpen. Op de Vrijdagmarkt komt een nieuwe winkel en ook op het Eilandje, waar vroeger het Pirateneiland zat opent een nieuwe shop. “Maar dat Fatkat verdwijnt is erg. Antwerpen verliest zo een begrip.” Daar zijn de collega’s het unaniem over eens.

Tot eind dit jaar gaat Fatkat nog door. “Voor zover mogelijk blijven we alle nieuwigheden aanbieden en je kan uiteraard ook nog bestellen. Maar eind december valt definitief het doek over de Fatkat in de Vleminckstraat”, aldus Staf van Fatkat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten