Magistrale Primoz Roglic wint titanenstrijd met Egan Bernal en trekt Vuelta naar zich toe in loodzware bergetappe

 

 ©  AFP

Primoz Roglic heeft in de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje op magistrale wijze zijn derde ritzege van deze Vuelta gepakt. Samen met Egan Bernal reed hij op zestig kilometer van de streep weg van de rest. Op de loodzware slotklim buiten categorie kletste de 31-jarige Sloveen daarna Bernal uit het wiel. Na een solo van zeven kilometer kwam Roglic juichend over de streep. Hij pakt naast de ritzege ook de rode trui en heeft zichzelf zo op weg gezet naar zijn derde eindzege op een rij in de Vuelta.

vva

De zeventiende rit in de Vuelta was een loodzware bergetappe. Heel wat renners hadden hun zinnen gezet op de vroege vlucht, maar aanvankelijk geraakte niemand weg. Na dik tachtig kilometer geraakte dan toch een grote groep renners weg, met daarbij één Belg: Sylvain Moniquet. Verder waren Nieve, Trentin, Aru, van Baarle, De La Cruz en Henao de bekendste namen in de ontsnapping, maar ver geraakten ze niet. Het peloton lag opnieuw op vinkenslag en greep ook deze vluchters snel weer bij de lurven.

Rode trui Christian Odd Eiking kwam in het peloton al snel in de problemen bergop. Jumbo-Visman en Ineos Grenadiers hadden dat in de smiezen en op zestig kilometer van de streep viel Egan Bernal aan. De Colombiaan kreeg het gezelschap van niemand minder dan Primoz Roglic. Verder kon er niemand het duo volgen. Eiking zag zo een einde komen aan zijn rode droom. In de afdaling de Collada Llomena kwam de Noor dan ook nog eens ten val. Ook Bernal moest even uit de klikpedaal door het natte wegdek tijdens de afdaling.

 

Op veertig kilometer van de streep reed Roglic virtueel in de rode trui. Samen met Bernal diepte hij zijn voorsprong verder uit. Op de slotklim, de Lagos de Covadonga, kletste Roglic zijn kompaan Bernal uit het wiel. Roglic reed na een solo van zeven kilometer juichend over de streep en pakte naast de ritzege ook opnieuw de rode trui. Wat een machtsontplooiing op de klim buiten categorie. De Sloveen lijkt op weg naar de derde eindzege in de Vuelta op een rij.

In het peloton nam Bahrain - Victorious op de slotklim het commando over voor kopman Jack Haig, die zesde stond in het klassement. Een groepje met onder andere Yates, Sepp Kuss, Lopez en Mas raapte Bernal nog op op enkele kilometers van de streep. Roglic’ ploegmaat Kuss sprintte anderhalve minuut later bergop nog naar een tweede plaats en maakte zo het feestje van Jumbo-Visma helemaal compleet. Een teleurgestelde Bernal eindigde uiteindelijk pas zevende.

Rituitslag

1. Roglic

2. Kuss

3. Lopez

4. Yates

5. Haig

6. Mas

7. Bernal

8. Mäder

9. Meintjes

10. Champoussin

Stand algemeen klassement

1. Roglic

2. Mas

3. Lopez

4. Haig

5. Martin

6. Bernal

7. Yates

8. Kuss

9. Grosschartner

10. Mäder

 

LEES OOK

Nu in het nieuws