Zuid-Korea bouwt ballistische raket met kracht van kernwapen

Themabeeld 

Themabeeld ©  AFP

Zuid-Korea ontwikkelt een ballistische raket die net zo sterk is als een tactisch kernwapen, zeggen overheidsbronnen tegen persbureau Yonhap. De raket is ontworpen om doelen tot 400 kilometer ver te raken. Het wapen is in de laatste fase van ontwikkeling en zou voor 2026 operationeel kunnen zijn. De nieuw aangekondigde raket kan volgens overheidsbronnen heel Noord-Korea treffen. Het wapen is ontworpen om ondergrondse instellingen, zoals raketsilo’s, te vernietigen.

jvhBron: BELGA

De nieuwe raket hoort bij de defensieplannen voor 2022 tot 2026, die het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft bekendgemaakt. Bij die plannen hoort het voornemen om wapens met “aanzienlijk meer vernietigende kracht” te bouwen. Met de wapens zegt de overheid een afschrikkingseffect te willen creëren en “veiligheid en vrede op het Koreaanse schiereiland te bewaren”.

Het ministerie van Defensie zegt ook te werken aan nieuw luchtafweergeschut en aan een nieuwe radar om objecten in de ruimte te monitoren. Zuid-Korea wil verder werken aan nieuwe onderzeeërs en wil oude marineschepen vervangen.

In mei maakten de Verenigde Staten een einde aan restricties op de bouw van ballistische raketten in Zuid-Korea. Sindsdien mag het land raketten bouwen die doelen verder dan 800 kilometer kunnen raken.

LEES OOK

Nu in het nieuws