Voor het eerst in een jaar minder werklozen in Brussel

Themabeeld ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het aantal werklozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is in augustus licht gedaald tegenover een jaar eerder, de eerste afname sinds juli 2020. Dat bleek donderdag uit cijfers van het Brusselse arbeidsbemiddelingsbureau Actiris.

jvhBron: BELGA

Het Brussels gewest telde eind augustus 90.863 werkzoekenden. Dat waren er 64, of 0,1 procent, minder dan in augustus 2020. De werkloosheidsgraad kwam uit op 15,8 procent, tegen 16 procent een jaar eerder.

De groep van jongere werkzoekenden (onder 25 jaar) werd meer dan 10 procent kleiner op een jaar tijd. In augustus waren ze nog met 8.618. De Brusselse jongerenwerkloosheidsgraad staat op 22,3 procent. De -25-jarigen maken 9 procent uit van alle werkzoekenden, 28 procent is ouder dan 50 jaar, aldus Actiris. En bijna de helft (47 procent) van de werkzoekenden is al minstens twee jaar op zoek naar een job.

Actiris kreeg in augustus 4.986 vacatures, dubbel zoveel als in augustus 2020. “Een bijzonder bemoedigend cijfer”, aldus Actiris, omdat het wijst op een economisch herstel. Maar de Brusselse arbeidsbemiddelaar nuanceert de stijging ook meteen: ze is grotendeels het gevolg van een betere registratie van de vacatures (voornamelijk voor interimbanen).

De Waalse arbeidsbemiddelingsdienst Forem meldde donderdag dat in Wallonië het aantal werklozen in augustus voor de zesde maand op rij is gedaald, vergeleken met een jaar eerder. Er waren in augustus 211.653 niet-werkende werkzoekenden in Wallonië; de werkloosheidsgraad bedroeg 13,2 procent.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten