Gouden Nafi Thiam sluit seizoen af in Brussel: “Leuk om Belgische publiek terug te zien”

Thiam op een persconferentie in aanloop naar de Memorial. 

Thiam op een persconferentie in aanloop naar de Memorial. ©  BELGA

Nafi Thiam neemt vrijdag op de 45e Memorial Van Damme deel aan haar laatste wedstrijd van het jaar. De tweevoudige olympisch kampioene zal er aantreden in het hoogspringen. Het gouden jaar van Thiam eindigt dus vrijdagavond in onze eigen hoofdstad: “Als de wedstrijd niet in Brussel had plaatsgevonden, had ik niet deelgenomen.”

Martijn GoethalsBron: BELGA

Thiam heeft er een geslaagd 2021 opzitten met een Europese indoortitel in Torun (Polen) en vooral een tweede opeenvolgende olympische zevenkamptitel in Tokio.

“Er was veel druk in Tokio, zowel van mezelf als van de buitenwereld”, vertelde Thiam donderdag op een persconferentie. “Het was een moeilijk jaar met al die kleine probleempjes die ik had. Deelnemen aan de Memorial Van Damme en het Belgische publiek terugzien, is een mooie manier om mijn seizoen af te sluiten. Ik kijk ernaar uit en hoop dat er veel mensen zullen zijn.”

LEES OOK.Nafi Thiam is hersteld van nekblessure: “Zal op volle kracht zijn voor Memorial Van Damme”

In het Koning Boudewijnstadion zal Thiam het in het hoogspringen moeten opnemen tegen de top vijf van de afgelopen Olympische Spelen: de Russin Mariya Lasitskene,  de Australiërs Nicola McDermott en Eleanor Patterson en de Oekraïense vrouwen Yaroslava Mahuchikh en Iryna Gerashchenko.

Haar concurrentes luisteren aandachtig naar Thiam. 

Haar concurrentes luisteren aandachtig naar Thiam. ©  EPA-EFE

“Het is de wedstrijd die me in deze periode van mijn seizoen het beste past, omdat het degene is waar ik mij het meest comfortabel bij voel”, verklaarde Thiam haar beslissing. “Wat mijn prestatie betreft, viseer ik geen bepaalde hoogte. Ik leg mezelf geen limiet op. Alles wat ik wil, is zo lang mogelijk in competitie blijven om zo de energie van het publiek te voelen. Als de wedstrijd niet in Brussel had plaatsgevonden, had ik zeker en vast niet deelgenomen.”

LEES OOK.Niet de snelste, de hoogste of de verste, wel de compleetste: “Nafi Thiam is de grootste sportvrouw die we hebben”

Op 22 augustus ging Thiam normaal gesproken deelnemen aan de atletiekmeeting in Eugene in de Verenigde Staten. In allerlaatste instantie liet ze echter verstek gaan wegens nekklachten. De pupil van Roger Lespagnard verzekerde dat ze er vrijdag wel degelijk zal bij zijn.

“Mijn nek raakte geblokkeerd tijdens de nacht. In de warming-up had ik geen last tijdens mijn aanloop, maar wel toen ik viel. Het was frustrerend om de wedstrijd vanuit de tribunes te moeten volgen, zeker omdat ik er zo’n lange reis had opzitten. Aan de andere kant heeft het me wel in staat gesteld om de installaties te bekijken in het kader van de wereldkampioenschappen in 2022 (die tussen 15 en 24 juli in Eugene plaatsvinden). De omstandigheden zullen uitstekend zijn en dat motiveert me.”

Nood aan rust

Het WK staat alvast met stip genoteerd in Thiams agenda. “Maar eerst en vooral ga ik een lange rustperiode inlassen. Ik heb er bijna twee jaar onafgebroken trainingsarbeid opzitten. Ik heb er nood aan om me even volledig los te koppelen om er zo volgend jaar weer vol tegenaan te kunnen gaan”, besloot Thiam.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten