Na 39 jaar is ABBA terug: legendarische band lanceert nieuwe muziek en kondigt wereldtournee aan

ABBA, een van ’s werelds meest succesvolle popgroepen, heeft zopas aangekondigd dat ze officieel terug zijn. De Zweedse band komt met gloednieuwe muziek en kondigt ook een langverwachte wereldtournee aan. Na 39 jaar zullen Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid terug samen op een podium staan, weliswaar in een virtuele versie. “Het wordt een legendarische reünie”, klinkt het. De preregistratie voor de tickets is alvast van start gegaan.

De Zweedse band ABBA is helemaal terug van weggeweest, al heeft ze de dansvloeren nooit écht verlaten. Sinds het kwartet vorige week een gloednieuwe website lanceerde, hield de wereld met spanning de adem in over wat zou volgen. Donderdagavond omstreeks 19 uur was het zover: de popgroep bracht hun gloednieuwe muziek. Onder meer het nummer I Still Have Faith In You en Don’t Shut Me Down werden gelanceerd. Ook is een nieuwe wereldtournee aangekondigd: ABBA Voyage.

De twee nieuwe nummers die donderdag voor het eerst werden voorgesteld staan op een compleet nieuwe plaat. “Eerst waren het maar een paar nummers”, zegt Benny Andersson tijdens de voorstelling. “Maar toen dachten we: waarom doen we niet ineens een heel album?” ‘Voyage’ wordt het eerste studioalbum in veertig jaar en verschijnt op 5 november.

Hologrammen

Bandleden Agnetha Fältskog (71), Anni-Frid Lyngstad (75), Björn Ulvaeus (76) en Benny Andersson (74) zullen na bijna veertig jaar opnieuw samen op een podium staan in de vorm van hologrammen, zogenaamde ‘ABBA-tars’. “Het zijn de leden tijdens de gloriejaren van hun carrière”, klinkt het. “Ze zullen zingen, maar ook tegen het publiek praten. Het wordt fantastisch. Een spektakel met fantastisch licht en geluid.”

De show zal zo’n anderhalf uur duren en in totaal zullen er 22 nummers gespeeld worden. De twee gloednieuwe nummers zitten daarbij, maar de rest van de nieuwe plaat nog niet. “Die waren toen nog niet opgenomen.”

Nieuwe arena

De eerste show van ABBA Voyage zal op 27 mei 2022 plaatsvinden in de ABBA Arena, een nieuwe, ultramoderne arena met een capaciteit van 3.000 mensen in het Queen Elizabeth Olympic Park in Londen. De algemene verkoop voor de tickets start dinsdag 7 september, preregistratie voor de verkoop is wel al mogelijk.

Waarom Londen en niet pakweg thuisland Zweden om te starten met de tournee? “Omdat Londen simpelweg de beste stad ter wereld is”, zeggen Björn en Benny bijna simultaan tijdens de voorstelling. “De stad is geweldig voor alles wat met entertainment te maken heeft. We hebben ook al altijd het gevoel gehad dat de Britten ons als één van hen beschouwen, het kon eigenlijk niet anders dan dat we hier zouden starten.”

De band werd in 1972 opgericht en reeg de hits aan elkaar. Met “Waterloo” wonnen ze in 1974 het Eurovisiesongfestival. Wereldwijd werden meer dan 400 miljoen singles en albums verkocht. De Mamma Mia!-musical, gebaseerd op hun hits, werd door meer dan 50 miljoen mensen bezocht. In 1983 eindigde het ABBA-verhaal.

(evdg, tact)

Aangeboden door onze partners

Lees ook