Engelse spelers komen met heerlijk antwoord op racistisch gedrag van fans, FIFA belooft “gepaste reactie”

Declan Rice laat de bierdouche niet aan z’n hart komen. 

Declan Rice laat de bierdouche niet aan z’n hart komen. ©  REUTERS

Het viel op voorhand te verwachten: de wedstrijd tussen Hongarije en Engeland stond bol van de racistische incidenten naast het veld. De spelers van de Three Lions lieten het niet aan hun hart komen, wonnen keurig met 0-4 en beantwoordden de wansmakelijke spreekkoren en bierdouches met klasse.

Martijn Goethals

Al vanaf de aftrap was het duidelijk dat de Hongaarse fans geen vrienden wilden worden met de bezoekers uit Engeland. De traditionele knieval tegen racisme voor de wedstrijd werd beantwoord met een oorverdovend fluitconcert vanwege de thuisfans.

Het openingsdoelpunt van Raheem Sterling bedaarde de gemoederen geenszins. De City-spits droeg z’n goal op aan Steffie Gregg, een vriendin die vorige week overleed na een coronabesmetting.

Raheem Sterling met een speciale boodschap na de 0-1.  

Raheem Sterling met een speciale boodschap na de 0-1.  ©  AP

Blijkbaar frustrerend voor de Hongaarse fans, die de Engelsen trakteerden op een bierdouche en apengeluiden. Een gebaar dat Declan Rice (foto boven) en Jack Grealish op onderstaande gewéldige manier konden omdraaien.

Jack Grealish laat zich het Hongaarse bier smaken. 

Jack Grealish laat zich het Hongaarse bier smaken. ©  EPA-EFE

FIFA belooft “gepaste reactie”

De wereldvoetbalbond FIFA belooft “gepaste actie” in antwoord op het racisme. De Britse premier Boris Johnson had de wereldvoetbalbond aangemaand tot actie, wat de FIFA nu dus ook belooft te doen. “Eerst en vooral verwerpt de FIFA ten strengste elke vorm van racisme en geweld en heeft de bond een heel duidelijk nultolerantiestandpunt voor zulk gedrag in voetbal”, klinkt het in een statement. “De FIFA zal gepaste actie treffen zodra de matchverslagen over de wedstrijd van gisteren tussen Hongarije en Engeland zijn ontvangen.”

Hongarije moet wegens discriminerend gedrag van zijn fans tijdens de EK-wedstrijden van deze zomer zijn volgende twee UEFA-thuiswedstrijden zonder toeschouwers afwerken. De wedstrijden in de WK-kwalificaties vallen echter onder de bevoegdheid van de FIFA, bijgevolg waren er donderdagavond wel toeschouwers toegelaten. In de verklaring verwijst de FIFA ook naar die sanctie, met als opmerking dat de sanctie moet worden nageleefd tijdens UEFA-competities.

De bepalingen van de wereldvoetbalbond voorzien puntenaftrek, de verplichting om wedstrijden achter gesloten deuren te spelen of zelfs uitsluiting van competities.

De Engelse FA verspreidde na de match ook een persbericht om zijn ongenoegen te uiten. “We zijn extreem ontgoocheld over de berichten van racistisch gedrag tegenover sommige van onze Engelse spelers. We zullen de FIFA vragen deze zaak te onderzoeken. We blijven de spelers en staf steunen in onze collectieve overtuiging om discriminatie in al zijn vormen aan te pakken.”

Europees vicekampioen Engeland won in Boedapest overtuigend met 0-4 tegen Hongarije.

LEES OOK

Nu in het nieuws