“Gewelddadige extremist geïnspireerd door Islamitische Staat” pleegt mesaanval in Nieuw-Zeelandse supermarkt: zes gewonden, verdachte “binnen 60 seconden” gedood door politie

Zes mensen raakten gewond, de verdachte werd doodgeschoten door de politie © Reuters

In de Nieuw-Zeelandse stad Auckland zijn vrijdagochtend zes mensen gewond geraakt bij een mesaanval in een supermarkt. Volgens premier Jacinda Ardern gaat het om een “terroristische daad”. Er vielen zes gewonden, de politie heeft de verdachte doodgeschoten.

jvhBron: Belga, NZ Herald, reuters

De dader viel vrijdagochtend winkelende mensen aan met een mes in de New Lynn-supermarkt in Auckland. Op videobeelden op sociale media is te zien hoe mensen de winkel in paniek proberen te verlaten. “Er is iemand met een mes. Hij heeft een mes! Iemand is neergestoken!”, schreeuwt een vrouw. Daarna volgen zes schoten op korte tijd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens de politie werd de dader “binnen de 60 seconden na het begin van zijn aanval” doodgeschoten. Drie gewonden zouden in kritieke toestand vertoeven, een vierde zou ernstig gewond maar niet in levensgevaar zijn, de andere twee zouden slechts lichte verwondingen hebben.

“Geïnspireerd door Islamitische Staat”

Volgens premier Jacinda Ardern gaat het om “een terroristische daad op onschuldige Nieuw-Zeelanders”, gepleegd door “een gewelddadige extremist, geïnspireerd door Islamitische Staat”. “Wat vandaag gebeurde was verachtelijk, het was hatelijk, het was fout. De daad werd uitgevoerd door een individu, niet door een geloof – gegrepen door een ideologie die niemand hier ondersteunt”, klonk het.

Het gaat om een man met de Sri Lankaanse nationaliteit die al tien jaar in Nieuw-Zeeland woonde, die al vijf jaar gekend was bij de politie. Volgens politiecommissaris Andrew Costner hield de politie de man in gaten, en was ze in de buurt toen de aanval plaatsvond. “De realiteit is dat, wanneer je iemand 24/7 bewaakt, het niet mogelijk is om op elk moment onmiddellijk naast hem te staan. Het personeel greep zo snel mogelijk in en voorkwam verdere verwondingen in een angstaanjagende situatie.”

In Nieuw-Zeeland ligt het drama in Christchurch nog vers in het geheugen. Een Australiër schoot er in maart 2019 in twee moskeeën 51 mensen dood. En in mei werden nog vier mensen neergestoken in een supermarkt in Dunedin, op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten