AstraZeneca sluit compromis met Europese Unie: 200 miljoen dosissen van coronavaccin tegen maart, einde van juridisch geschil

© Het Nieuwsblad

De Europese Commissie en AstraZeneca hebben een einde gemaakt aan hun maandenlange juridische geschil. Het Brits-Zweedse farmabedrijf zal tegen eind maart 2022 200 miljoen dosissen coronavaccin leveren. De Europese Commissie maakte het akkoord over de leveringen vrijdagochtend bekend.

jvhBron: reuters, Focus, Belga

AstraZeneca engageert zich om tegen maart 2022 200 miljoen dosissen te leveren, aldus de Europese Commissie in een mededeling. Op 30 juni jongstleden hadden de 27 Europese lidstaten in totaal al 100 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin ontvangen. Het akkoord voorziet dat AstraZeneca 60 miljoen dosissen levert voor het einde van het derde trimester van 2021, 75 miljoen dosissen tegen het einde van dit jaar, en nog eens 65 miljoen dosissen tegen maart 2022.

“Er zijn significante verschillen in de vaccinatiegraad van onze lidstaten. De continue beschikbaarheid van vaccins, waaronder dat van AstraZeneca, blijft dus cruciaal”, verklaarde eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides. Bovendien wil de EU via het COVAX-mechanisme ook meer vaccins schenken aan landen waar de vaccinatiecampagne nog nauwelijks is begonnen. AstraZeneca verklaarde op zijn beurt “zeer tevreden te zijn dat er een akkoord gevonden is”.

De Commissie wijst erop dat het in augustus 2020 een contract sloot met AstraZeneca voor 300 miljoen dosissen, maar die leveringen liepen al snel vertraging op. Dit akkoord maakt dus ook meteen een einde aan de gerechtelijke procedure die de EU voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg had opgestart wegens die vertraagde leveringen.

Aangeboden door onze partners