Hongaarse oogkleppen: voetbalbond steunt ‘meerderheid supporters’ na overduidelijk racisme tegen Engelse spelers

De Hongaarse fans lieten zich donderdagavond andermaal niet van hun beste kant zien. 

De Hongaarse fans lieten zich donderdagavond andermaal niet van hun beste kant zien. ©  AFP

De Hongaarse Voetbalfederatie MLSZ neemt het op voor de overgrote meerderheid van de supporters die donderdagavond in de Puskas Arena in de hoofdstad Boedapest aanwezig waren tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland. Daarin werden Raheem Sterling en Jude Bellingham racistisch bejegend. De federatie belooft wel de daders zwaar te straffen.

Bron: BELGA

“De overgrote meerderheid van de 60.000 fans die in het stadion aanwezig waren, heeft de Hongaarse ploeg met fair play ondersteund, zelfs op het moment dat zij op achterstand stonden”, klinkt het in de mededeling. “Het is in hun naam dat de daders geïdentificeerd en zwaar gestraft moeten worden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Engelse internationals Raheem Sterling en Jude Bellingham werden donderdagavond racistisch bejegend door Hongaarse supporters. Zo waren er op bepaalde momenten apengeluiden te horen. Voor de aftrap jouwden Hongaarse fans de Engelse spelers ook uit toen die knielden. Sterling kreeg ook heel wat voorwerpen naar zich toegeworpen, toen hij een doelpunt vierde, en werd er vuurwerk richting de Engelse spelers gegooid.

Lees ook. Engelse spelers komen met heerlijk antwoord op racistisch gedrag van fans, FIFA belooft “gepaste reactie”

De Britse premier Boris Johnson maande de Wereldvoetbalbond FIFA al aan tot actie, wat de FIFA intussen ook beloofde te doen. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto vindt het Engelse gedrag dan weer “hypocriet”. “Iedereen heeft kunnen zien wat er gebeurd is tijdens de finale van EURO 2020, hoe de Engelse fans zich toen gedragen hebben”, vertelde de minister. “We konden het Italiaanse volkslied zelfs niet horen door het gefluit van de Engelsen. En dan hebben we het nog niet over de beledigingen na de wedstrijd. Hypocrisie heeft geen plaats in de maatschappij, en dus ook niet in politiek en sport.”

LEES OOK

Nu in het nieuws