Zoon van Kadhafi vrijgelaten uit gevangenis in Libië

Saadi Kadhafi zou meteen een vlucht naar Istanboel genomen hebben. 

Saadi Kadhafi zou meteen een vlucht naar Istanboel genomen hebben. ©  REUTERS

Bron: BELGA

In Libië is Saadi Kadhafi (48), zoon van de vroegere dictator Moammar al-Kadhafi, vrijgelaten uit de gevangenis. Dat heeft het ministerie van Justitie zondag meegedeeld.

Saadi Kadhafi zat sinds zijn uitlevering door buurland Niger in 2014 achter de tralies in de Libische hoofdstad Tripoli. De zoon van Kadhafi werd in april 2018 berecht en onschuldig bevonden aan de moord in 2005 op een oud-coach van zijn voormalige voetbalclub Al-Ittihad Tripoli, Bachir Rayani.

Ruim drie jaar na die uitspraak is Kadhafi nu op vrije voeten. “Saadi Moammar Kadhafi is vrijgelaten uit de gevangenis, in uitvoering van een beslissing van justitie”, zo verklaarde een bron bij het ministerie van Justitie.

Vlucht naar Istanboel

Een bron bij de procureur-generaal bevestigde dat Kadhafi is vrijgelaten op aanbeveling van de procureur. “De procureur-generaal heeft maanden geleden de uitvoering van de beslissing met betrekking tot de vrijlating van Saadi Kadhafi gevraagd zodra aan alle voorwaarden was voldaan”, aldus de bron.

Volgens tal van lokale media zou Saadi inmiddels het land hebben verlaten en een vlucht hebben genomen met bestemming Istanboel.

Kadhafi moest ook nog berecht worden voor zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de bloedige repressie van de revolte die het einde inluidde van het regime van zijn vader in 2011.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten