Ontgoochelde Gilbert en Wellens na niet-selectie voor WK: “Had Van Aert graag aan de wereldtitel geholpen”

 

 ©  IMAGEGLOBE

Weelde in het Belgische wielrennen. Bondscoach Sven Vanthourenhout zat met een luxeprobleem bij het samenstellen van zijn WK-selectie en moest noodgedwongen heel wat grote namen thuislaten. Lotto-Soudal-renners Philippe Gilbert en Tim Wellens reageerden ontgoocheld op sociale media. Teammanager John Lelangue kon zijn ontgoocheling evenmin verbergen.

Jonas Withouck

LEES OOK.WK-selectie bekend: Wout van Aert krijgt met Evenepoel en co zeven meesterknechten bij zich

Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Tim Wellens … Stuk voor stuk topwielrenners, maar momenteel net iets minder dan de acht geselecteerde Belgen voor de wegrit. De eersten die op hun niet-selectie reageerden, waren Tim Wellens en Philippe Gilbert, beiden van Lotto-Soudal . Op sociale media plaatste Wellens foto’s van zichzelf op vorige WK’s. “Heel, heel, heel ontgoocheld om er niet bij te zijn op het wereldkampioenschap in eigen land”, schreef hij erbij.

Wellens: “Ik vond dat ik me toch bewezen had”

De voorbije vier WK’s maakte de Truienaar van Lotto Soudal steevast deel uit van het Belgische achttal. Het WK in eigen land ziet Wellens echter aan zich voorbijgaan. Een bittere pil om te slikken, zo blijkt. “Natuurlijk ben ik ontgoocheld over mijn niet-selectie”, trapt Tim een open deur in. “Sven Vanthourenhout had voor aanvang van de Benelux Tour gezegd dat de laatste tickets in die rittenkoers werden uitgedeeld. Ik vind dat ik de voorbije week goed gereden heb (Wellens eindigde vierde in de eindstand, nvdr) en vraag me af wat ik nog meer kon doen. Dus ja… (stilte) Het was een vervelend gesprek met de bondscoach. Hij had ook nergens een antwoord op. Maar het is nu zo. We weten allemaal dat het moeilijk is om in de selectie te geraken. Ik vond dat ik me toch bewezen had, maar blijkbaar was het niet genoeg”, aldus een berustende Wellens, die wel als één van de vijf reserven op de lijst van de bondscoach prijkt.

Gilbert: “Ontgoocheld voor mezelf en voor de nationale loterij”

Philippe Gilbert reageerde op sociale media met een videoboodschap. “Het is duidelijk dat Wout van Aert de allerbeste Belgische wielrenner van het moment is. Ik had hem met mijn ervaring graag op weg naar de overwinning geholpen, maar ik moet mij neerleggen bij de selectie”, zei Gilbert, die ook nog eens terugblikte op zijn bijdrage aan Belgische wereldtitels in het verleden. “Ik maakte mooie momenten mee op wereldkampioenschappen, met als hoogtepunt mijn wereldtitel in Valkenburg in 2012.”

Over zijn prestaties dit seizoen was Gilbert half tevreden. “Ik begon niet goed aan het seizoen, maar heb mij na de Tour de France wel kunnen herpakken. Ik koerste weer beter en agressiever, in de Benelux Tour leverde ik goed werk af voor Caleb Ewan en Tim Wellens.” Van zijn ploeg Lotto-Soudal is er niemand geselecteerd. “Ik ben dan ook enorm ontgoocheld voor de Belgische Nationale Loterij. Ook al hebben de politiek en de sport weinig met elkaar te zien, het zou goed geweest zijn mocht er toch iemand van Lotto-Soudal bij geweest zijn.”

Teammanager John Lelangue: “Tim en Phil verdienden hun plaats”

Ook ‘grote baas’ John Lelangue wilde zijn ontgoocheling niet wegsteken. “Maar ik ben vooral ontgoocheld voor Phil en Tim, niet zozeer omdat er niemand van Lotto-Soudal in de selectie zit”, klonk het. “Tim wordt vijfde in de Ronde van Polen en vierde in de Benelux Tour, telkens met een attractieve manier van koersen. En hij bewees vorig jaar in Imola dat hij zich probleemloos weg kan cijferen voor een kopman. Ik denk zelfs dat hij momenteel beter is dan een jaar geleden.”

Lelangue had het ook moeilijk met enkele argumenten van de bondscoach. “Ik lees dat hij vindt dat Tim dit jaar laat in vorm is geraakt. Dan zeg ik: het moet toch de bedoeling zijn dat hij goed is op zondag 26 september en niet ergens in juli of augustus. Ik lees ook dat ze niet zeker weten of het op het WK slecht weer zal zijn. Alsof Tim enkel presteert als het slecht weer is. Hij won vorig jaar twee ritten in de Vuelta waar het zeer warm was, ook in de Ronde van Polen en de Benelux Tour was het behoorlijk tot zeer goed weer.”

En ook Philippe Gilbert had een rol van belang kunnen spelen, aldus Lelangue. “Ze gaan de ervaring van Philippe missen”, denkt Lelangue. “In een koers zonder oortjes kan je iemand als Phil altijd gebruiken. En ook hij is goed. Toen ik hem in 2012 bij BMC onder mijn hoede had, kende hij ook een moeilijk voorjaar maar kwam hij er via Tour en Vuelta, waarin hij twee ritten won, opnieuw door. En werd hij wereldkampioen.”

Conclusie? Lelangue: “Ik ben ontgoocheld in de selectie. Niet omdat het WK in België plaatsvindt, niet omdat er niemand van Lotto-Soudal geselecteerd is, wel omdat Tim Wellens en Philippe Gilbert het verdienden om erbij te zijn. Zij waren klaar voor het WK.”

LEES OOK

Nu in het nieuws