ACV pleit voor sociale bijdragen op studentenjobs, Open VLD niet te spreken over voorstel: “Waanzin”

Volgens ACV-topman Marc Leemans loopt de sociale zekerheid door alle uitzonderingen jaarlijks 16 miljard euro mis. ©  BELGA

ACV-topman Marc Leemans wil sociale bijdragen laten betalen op studentenjobs, maaltijdcheques en flexi-jobs. Dat zegt hij maandag in een gesprek met Het Laatste Nieuws.

Bron: BELGA

“Flexijobs? Heel lage sociale bijdragen. De kluseconomie? Helemaal vrijgesteld. En zo is er nog een dozijn uitzonderingen. Ik heb het opgezocht: de sociale zekerheid loopt daardoor elk jaar 16 miljard euro mis”, stelt Leemans. “De betaalbaarheid van de sociale zekerheid is dus niet het probleem, wel dat het geld niet doorstroomt.”

Ook op de maaltijd-, eco- en andere cheques en extralegale voordelen zoals de tweede pensioenpijler - die nu grotendeels vrijgesteld zijn van RSZ-bijdragen - moeten volgens Leemans voortaan bijdragen geheven worden.

Jobstudenten

Ook wie als student vandaag bijklust, betaalt geen sociale bijdragen. Leemans wil dat veranderen, zodat ze in ruil rechten kunnen opbouwen. Dat betekent natuurlijk dat een student bijna even duur wordt als een ‘gewone’ werknemer. “De flexibiliteit van jobstudenten is hun grote troef. En als je ziet met welk personeelstekort de horeca zit, dan betwijfel ik of het correct betalen van bijdragen zo’n grote drempel gaat zijn”, antwoordt Leemans.

De vakbond verduidelijkt aan Belga dat het voorstel van ACV is om voor studentenwerk vanaf het eerste uur de normale socialezekerheidsbijdragen toe te passen, met daardoor ook gelijke rechten in de sociale zekerheid en op vakantiegeld. Volgens de christelijke vakbond wint het grootste deel van de studenten aan het voorstel. De meesten werken immers aan een relatief laag loon, waardoor ze recht zouden hebben op de sociale werkbonus en een verlaging van de persoonlijke RSZ-bijdrage. Zelfs als de persoonlijke bijdrage wat verhoogt, wordt dat voor veel studenten gecompenseerd door het feit dat ze dan ook recht krijgen op vakantiegeld, klinkt het nog. In sommige sectoren komt er dan ook een stuk eindejaarspremie bij, aldus nog ACV.

“Waanzin”

Het voorstel van het ACV valt bij Open VLD op een koude steen. “Een vakbond die ervoor pleit mensen die werken meer te belasten en netto minder te laten over houden. Terwijl we de hoogste lasten op arbeid in Europa hebben! Waanzin”, schrijft partijvoorzitter Egbert Lachaert maandag op Twitter.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten