Komt minister Van Peteghem met oplossing voor olympiërs? Wettelijk kader in de maak voor belasting op prijzengeld
Zuur wakker worden voor onze olympiërs. Vorige week vrijdag werden ze voorafgaand aan de Memorial Van Damme nog rijkelijk in de bloemetjes gezet en werd hun olympische premie nog officieel overhandigd. Vandaag blijkt dat ze mogelijk een groot deel van die premie terug zouden moeten betalen aan de fiscus. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft al via zijn kabinet gereageerd en zegt te werken aan een wettelijk kader voor de belasting van prijzengeld dat landgenoten opstrijken door uitzonderlijke prestaties, zoals op de Olympische Spelen.
Een gouden medaille leverde Thiam en co in Tokio 50.000 euro op (12.500 per atleet in een teamsport zoals hockey), een zilveren medaille ging gepaard met een premie van 30.000 euro en een bronzen medaille bracht 20.000 euro op. Er kon tot 5.000 euro verdiend worden met een achtste plaats. Nu was vanochtend plots de vraag hoeveel onze atleten daar nu werkelijk aan zouden overhouden, want de fiscus zou ook nog langs de kassa moeten passeren.
In de loop van de voormiddag kwam het kabinet Financiën van minister Van Peteghem met meer duidelijkheid. “Minister Van Peteghem heeft begrip voor het feit dat uitzonderlijke prestaties van landgenoten een belangrijk uithangbord zijn voor ons land. Een belastingvrijstelling op premies of prijzengeld mag echter niet met willekeur beslist worden. Het zou bijzonder ongepast zijn dat de minister van Financiën met een duim omhoog of omlaag zou beslissen welke prestaties van sporters, auteurs, filmmakers of wetenschappers uitzonderlijk genoeg zijn voor een vrijstelling”, aldus een mededeling van zijn kabinet dinsdag.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem. — © Guy Puttemans
“Wanneer iemand prijzengeld wint in het buitenland, of er gewoon een inkomen verdient, is het van belang welke internationale akkoorden België met dat land heeft gesloten. In het geval van de Olympische atleten, gaat het dus om het verdrag met Japan. Dat bepaalt dat een inkomen dat in Japan wordt verdiend, ook eerst door Japan mag worden belast. Japan kiest er echter voor om de winstpremies niet te belasten, waardoor ze inkomen dus automatisch onder het Belgisch belastingsysteem en het Wetboek van de Inkomstenbelastingen vallen.”
Dat is de regel voor elke Belg die een inkomen verdient in Japan. “De minister wenst daarom ook te benadrukken dat de fiscus de winstpremies van onze Olympische atleten zeker en vast niet viseert met een aparte belasting, maar streeft naar een duurzame oplossing en geen eenmalige fix”, besluit het kabinet-Financiën.
Gerelateerd
Top 10 meest gelezen
Meer sportnieuws
Beckham als aanleiding, wraak als motief: waarom EA en FIFA zich wel degelijk zorgen moeten maken over de uitbarsting van Zlatan
Deceuninck-Quick.Step rouwt om vader van Julian Alaphilippe
Arjen Robben geeft uitleg bij opmerkelijke comeback: “Misschien lukt het fysiek niet, maar ik wil de club helpen”
Dortmund-CEO Watzke: “Meunier overweegt om met PSG de Champions League nog af te werken”
Tadej Pogacar verslaat Primoz Roglic op Sloveens kampioenschap tijdrijden, zijn vriendin wint bij de vrouwen
Mbokani en aanwinst Boya gearriveerd op stage
Ook “oudjes” Devenyns en Keisse krijgen een contractverlenging van Patrick Lefevere