Vlaamse geneeskundestudenten verontwaardigd: “Elk jaar krijgen te veel Waalse afstuderende studenten RIZIV- nummer”

Themabeeld ©  BELGA

De Vlaamse geneeskundestudenten reageren verontwaardigd op het hoge aantal studenten dat in Franstalig België aan de opleiding tot arts of tandarts mag beginnen.

jvhBron: BELGA

In Franstalig België mogen alle kandidaten die slagen voor het toelatingsexamen zich inschrijven voor de opleiding, terwijl in Vlaanderen het aantal wordt beperkt in functie van het aantal beschikbare RIZIV-nummers. Dit jaar mag in Vlaanderen 130 procent van het contingentaantal starten en in de Franse gemeenschap 220 procent, rekent VGSO, de vereniging van de studenten Geneeskunde in Vlaanderen, voor. “Aan Vlaamse zijde moeten we jaarlijks gemotiveerde kandidaten de toegang tot de artsenopleiding ontzeggen”, klaagt voorzitter Nicolas De Cleene aan.

In Wallonië start een te hoog aantal studenten en studeert ook een te hoog aantal af. In principe zouden zij niet allemaal mogen worden toegelaten tot de arbeidsmarkt. “We zien echter elk jaar dat dit teveel aan Waalse afstuderende studenten toch een RIZIV- nummer krijgt, wat eigenlijk onacceptabel is ten opzichte van Vlaanderen”, aldus De Cleene.

Omdat er in Vlaanderen een tekort is aan bepaalde specialisten, gaan er stemmen op om het contingent in zijn geheel af te schaffen. Maar het probleem situeert zich eerder binnen de opleiding, vindt VGSO. “Met het toelatingsexamen laten we een begrensd aantal studenten in de opleiding toe, daarna komt de opdracht om deze naar de juiste vervolgopleidingen te begeleiden en hierin de juiste verhoudingen te bekomen.”

VGSO pleit ervoor de studenten vroeg in de basisopleiding te informeren over de huidige tekorten en overschotten. Ze moeten ook vroeger in de opleiding in contact komen met deze knelpuntspecialisaties.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt