Hooggerechtshof Mexico: criminalisering abortus is ongrondwettelijk

Themabeeld 

Themabeeld ©  An Nelissen

Het Hooggerechtshof van Mexico heeft dinsdag in een unanieme stemming de criminalisering van abortus als ongrondwettelijk bestempeld. Het verdict opent de weg naar toegang tot abortus voor alle vrouwen in het land.

Bron: BELGA

“Dit is een nieuwe stap in de historische strijd voor gelijkheid (van vrouwen), waardigheid en de volle uitoefening van hun rechten”, stelde voorzitter Arturo Zaldivar van het Hof. “Vanaf nu zal het niet meer mogelijk zijn om, zonder de criteria van de rechtbank en de grondwet te schenden, een vrouw te vervolgen die abortus laat uitvoeren in de gevallen die door deze rechtbank zijn goedgekeurd.” 

Het Hooggerechtshof was twee dagen in plenaire zitting bijeengekomen om de grondwettelijkheid te toetsen van artikelen in het strafwetboek van Coahuila. In die noordelijke deelstaat kunnen vrouwen die abortus laten uitvoeren bestraft worden met sancties die tot drie jaar celstraf kunnen omvatten. 

Tien rechters

De tien rechters van het Hooggerechtshof oordeelden unaniem dat de artikelen indruisen tegen de grondwet. Dat is voortaan rechtspraak voor alle rechtbanken van het land. Een van de gevolgen, legt juridisch expert en advocaat Alex Ali Mendez uit, is dat vrouwen naar de rechter kunnen stappen om toegang tot abortus af te dwingen. Het moet ook toelaten om opgesloten vrouwen hun vrijheid te laten herwinnen.  

Mexico is een federaal land, waar de deelstaten autonoom wetten kunnen goedkeuren. Die kunnen wel ongeldig worden verklaard indien ze indruisen tegen arresten van het Hooggerechtshof. 

In Mexico-Stad is abortus tot de twaalfde week zwangerschap al sinds 2007 gedepenaliseerd. Ook in staten als Oaxaca, Veracruz en Hidalgo is abortus reeds uit het strafrecht gehaald.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten