Hannes Cattebeke

“De beslissing om de pas alsnog in te voeren, lijkt eens te meer nattevingerwerk”

Brussel zal dan toch een coronapas invoeren. Sneu voor al diegenen die zich, Brusselaar of niet, wel al hebben laten vaccineren en voortaan dus te pas en te onpas een pasje zullen moeten laten zien in cafés, restaurants, discotheken of musea. Nog meer sneu is het voor de uitbaters die al genoeg de dupe zijn geweest. De precieze modaliteiten kennen we nog niet, maar de kans is groot dat ze een serieuze boete zullen riskeren wanneer ze hun bezoekers niet om hun pasje zouden vragen. Zonder een adequate controle kan men er overigens beter helemaal niet aan beginnen.

De beslissing van de Brusselse regering om de pas alsnog in te voeren, lijkt eens te meer nattevingerwerk. Het voorbeeld is – zoals wel vaker waar Franstalige politici aan het stuur zitten – Frankrijk, dat dezelfde coronapas twee maanden geleden al invoerde en intussen zelfs alweer versoepelde. De vaccinatiecijfers daar waren voordien dan ook bijzonder laag. Er moest met andere woorden iets gebeuren. In Brussel waren die cijfers toen ook al bijzonder laag, en gebeurde er niets.

De coronapas werd al die tijd wel overwogen. Vreemd dus dat blijkbaar niemand in de tussentijd eens een peiling heeft gedaan om te weten of die coronapas iets zal veranderen aan hun vaccinatiebereidheid. Nu gaat men ervan uit dat de enorme toename van gevaccineerden in Frankrijk ook hier zal volgen. Men zou echter, met diezelfde natte vinger, ook kunnen voorspellen dat die Brusselaars die zich de voorbije maanden en masse niet hebben laten vaccineren, ook die Brusselaars zijn die en masse nooit een restaurant, café of museum binnengaan. En dus ook helemaal geen prikkel zullen ervaren om zich nog te laten prikken.

Wij zeggen maar iets. Zoals de ministers maar iets doen. In Frankrijk was het vakantie, hadden heel veel mensen veel tijd om naar musea en horeca te gaan en had je zelfs een pas nodig op de terrassen. In Brussel zal dat in oktober allemaal niet het geval zijn. Natte vingers kruisen dus dat dit de maatregel is die de lage Brusselse cijfers net voor de vierde golf kan omhoog stuwen. Want de beslissing om iedereen op al die semi-openbare plaatsen te controleren is noch operationeel, noch grondwettelijk een evidentie.

Lees ook

Nu in het nieuws