Medewerker vaccinatiecentrum ontslagen omdat hij vrienden liet ‘vaccineren’ zonder spuitje

Archiefbeeld. De personen op de foto zijn niet betrokken bij deze zaak. 

Archiefbeeld. De personen op de foto zijn niet betrokken bij deze zaak. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de instantie die de Brusselse vaccinatiecampagne coördineert, heeft zaterdag ontdekt dat een administratief medewerker fraude heeft gepleegd via het registratiesysteem Vaccinnet. De persoon in kwestie gaf enkele namen in van kennissen die niet gevaccineerd waren, maar zo wel een Covid-certificaat kregen. De medewerker werd op staande voet ontslagen.

jvhBron: BELGA

De administratief medewerker misbruikte de toegang tot Vaccinnet door kennissen die niet gevaccineerd zijn in te geven alsof zij wel al hun twee dosissen van het coronavaccin hadden gekregen. Op die manier kregen zij een geldig Covid Safe Ticket zonder ooit geprikt te zijn. “Dit vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid! De GGC heeft de betrokken persoon daarom ook op staande voet ontslagen en overweegt om juridische stappen te ondernomen”, zegt ze in een persbericht.

De fraude kwam nagenoeg meteen aan het licht dankzij het interne controlesysteem van de GGC. Daardoor konden valse ingaves op grote schaal vermeden worden. De personen die foutief als gevaccineerd werden ingegeven, hebben uiteindelijk geen Covid Safe Ticket op hun naam gekregen. Zij moeten zich nog steeds laten vaccineren indien ze het certificaat willen.

Hoewel het om een beperkt aantal mensen gaat die frauduleus zijn ingegeven, is het een daad die levens kan kosten, benadrukt de GGC. De valse verklaringen kunnen leiden tot onjuiste diagnoses, fouten op het vlak van quarantainemaatregelen en isolatie en de besmetting van kwetsbare personen. Op grotere schaal zou de analyse van epidemiologische situatie zelfs vertekend kunnen raken.

LEES OOK

Nu in het nieuws