Biden waarschuwt voor klimaatverandering in door water beschadigd New York

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

De schade die natuurgeweld onlangs heeft aangericht in de Verenigde Staten toont aan dat de klimaatverandering levens en inkomens ernstig bedreigt. President Joe Biden zei dat bij een bezoek aan de wijk Queens in New York, waar mensen in hun huis zijn gestorven door zware regenval en overstromingen. “We kunnen het stoppen voordat het erger wordt”, zei hij op een persconferentie.

Biden wees op de natuurbranden in Californië, en de slachtoffers die orkaan Ida heeft gemaakt in de staten Louisiana, New Jersey, New York en in mindere mate Pennsylvania. “We hebben allemaal gezien dat dit er echt toe doet”, verwoordde Biden de impact van natuurrampen. “Iedereen werkt zich uit de naad”, prees hij hulpverleners en andere landgenoten. Het is volgen hem een “crisis van iedereen”.

 

 ©  AP

Een op de drie Amerikanen is geraakt door extreem weer, aldus Biden. “Ik heb de prijs die mensen betalen met eigen ogen gezien.” Opnieuw verzekerde hij dat er hulp is zolang het nodig is.

Het is echt van het grootste belang nu actie te ondernemen, zei de president over de grote COP26-klimaatconferentie die dit najaar in Glasgow wordt gehouden. De VS zijn volgens hem vastbesloten de uitstoot van broeikasgassen in 2050 terug te dringen tot nul. “We moeten de rest van de wereld in beweging brengen.”

Biden bezocht ook getroffen gebied in New Jersey.

 

 ©  AFP

 

 ©  REUTERS

LEES OOK

Nu in het nieuws