Hoofdarts UZ Leuven: “Zeker tot begin 2022 bezig met inhalen niet-dringende ingrepen”

Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Door de coronapandemie moesten veel ziekenhuispatiënten hun niet-dringende operaties uitstellen. Voor UZ Leuven zal het zeker nog tot begin volgend jaar duren alvorens al die operaties ingehaald zijn. Dat meldt het ziekenhuis woensdag. Op het vlak van aantal uitgevoerde transplantaties en uitgevoerde hartoperaties kende UZ Leuven een daling in 2020, die gelijkaardig was aan die in de rest van het land.

jvhBron: BELGA

“Er zijn heel wat patiënten die tijdens de coronapandemie geen ingreep konden krijgen omdat de bedden op intensieve zorg vrij moesten blijven voor COVID-19-patiënten”, zegt hoofdarts Gert Van Assche. “We zullen nog zeker tot begin 2022 bezig zijn met het inhalen van de niet-levensbedreigende ingrepen.”

Niet-dringende operaties die werden uitgesteld, zijn bijvoorbeeld orthopedische ingrepen of ingrepen bij mond-, kaak- en aangezichtstherapie. Maar ook patiënten met dringende ingrepen hebben geleden onder de coronapandemie. Het ging dan bijvoorbeeld om transplantaties of hartoperaties. “In vergelijking met 2019 konden we in 2020 15 procent minder patiënten behandelen door een gebrek aan bedden op intensieve zorg”, zegt professor Bart Meyns, diensthoofd cardiale heelkunde in UZ Leuven. 

“Het ging dan vooral om geplande hartingrepen, zoals overbruggingen, hartkleppen en geplande hartingrepen bij kinderen. De meer dringende hartingrepen kregen voorrang. Daarnaast zijn er 50 procent minder harttransplantaties geweest doordat er minder orgaandonoren waren. We zagen ook minder aanmeldingen voor een aantal dringende hartproblemen: er kwamen 70 procent minder patiënten met een aortascheur naar ons ziekenhuis en er waren ook opmerkelijk minder acute hartinfarcten tijdens de coronapandemie.” Meyns vermoedt dat de drempelvrees van mensen om naar het ziekenhuis te komen, te maken heeft met dat laatste hoge cijfer.

Ook op vlak van aantal uitgevoerde transplantaties heeft UZ Leuven een daling vastgesteld. “Tijdens de coronapandemie waren er 20 procent minder donororganen bruikbaar door de capaciteitsproblemen op intensieve zorg. Dat had een grote impact op nier- en levertransplantaties en in het bijzonder op harttransplantaties (er werden 20 procent minder niertransplantaties en 20 procent minder levertransplantaties uitgevoerd in UZ Leuven in 2020, en 50 procent minder harttransplantaties vergeleken met 2019, red.)”, zegt professor Dirk Van Raemdonck, longtransplantchirurg en voorzitter van de Raad voor Transplantatie in UZ Leuven. “Momenteel doen we weer evenveel transplantaties als voor de pandemie, maar er zijn lange wachtlijsten. Dat is te wijten aan het feit dat we minder transplantaties konden doen in 2020, maar ook omdat er minder potentiële transplantatiekandidaten gescreend werden door het beddentekort tijdens de COVID-pandemie.”

LEES OOK

Nu in het nieuws