Gevreesde pijl van de Romeinen opgegraven die dwars door ijzeren pantsers ging

Archeologen hebben aan de Kuinderboslaan in Utrecht zeldzame vondsten uit de Romeinse tijd gedaan. Het gaat onder meer om een complete geschutspijl en twee sets paardentuig. De stukken lagen bijna tweeduizend jaar in de bodem in de wijk die nu Leidsche Rijn heet.

De pijl is iets meer dan een halve meter lang en werd door de Romeinen gebruikt om ijzeren pantsers te doorboren. In Syrië werden ooit soortgelijke pijlen opgegraven, maar deze bleken niet intact. Het is de enige compleet bewaarde ballistapijl ter wereld, aldus de archeologen. De twee stellen paardentuig werden niet eerder zo compleet gevonden.

De stukken werden woensdagochtend onthuld. Ze zijn volgens de gemeentelijke archeologen ’uitzonderlijk goed bewaard’. Dat komt doordat de spullen altijd in natte klei hebben gelegen, afgeschermd van zuurstof.

Naast de pijl en de paardentuigen werd ook nog een complete visfuik van wilgentenen gevonden.

De gemeente maakte de vondsten, die al in 2019 werden gedaan en de afgelopen twee jaar zijn geconserveerd, woensdag pas openbaar. Ondertussen mochten deskundigen uit binnen- en buitenland zich al wel verwonderen over de Romeinse voorwerpen. Het lukte Britse specialisten op het gebied van Romeins geschut bijvoorbeeld om een werkende replica te maken op basis van de gevonden pijl. „De zogeheten ballista blijkt de mitrailleur van de Romeinen te zijn geweest”, zegt archeoloog Erik Graafstal.

LEES OOK

Nu in het nieuws