Assisenproces tegen Sharia4Belgium-kopstuk dat al meermaals dood werd verklaard

Terwijl in Parijs het proces over de aanslagen daar is begonnen, start voor het Antwerpse hof van assisen het proces tegen Hicham Chaib (39). Het gewezen kopstuk van Sharia4Belgium staat terecht voor een terroristische moord in Syrië. De beschuldigdenbank zal allicht leeg blijven: Chaib is al jaren spoorloos en werd al herhaaldelijk dood verklaard.

tgBron: BELGA

Op 27 maart 2016 duikt op het internet een filmpje van Islamitische Staat op waarin de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs en van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel verheerlijkt worden. Hicham Chaib neemt in de video het woord en wijst naar een drukke straat in het Syrische Raqqa. “Ondanks jullie bombardementen leven de moslims hier gelukkig. Maar na één aanval zijn jullie geterroriseerd en leven jullie in angst. Wij leven in alle eer en met trots.” Hij uit ook dreigende taal aan de Belgische bevolking: elke aanval op de islam en op de moslims zal vergolden worden.  

Op het einde van het filmpje staat hij in een donkere ruimte, met een pistool in zijn handen. Voor hem zit een gevangene in een oranje pak geknield op de grond. Het slachtoffer wordt met twee schoten in het hoofd en de rug afgemaakt. De video werd door deskundigen onderzocht en de executiebeelden zijn volgens hen authentiek. De identiteit van de gevangene kon tijdens het gerechtelijke onderzoek niet achterhaald worden. 

Hicham Chaib is al jaren spoorloos. De dertiger was vroeger de rechterhand van Fouad Belkacem, de leider van de terroristische groep Sharia4Belgium. Chaib was ook een van de aanstokers van de rellen op de Turnhoutsebaan in 2012, tijdens de Reuzenstoet. 

Propagandafilms

Hij werd in 2015 tot vijftien jaar cel veroordeeld op het grote proces tegen Sharia4Belgium en zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen. Chaib liet op het proces toen verstek gaan. Hij was twee jaar daarvoor al met tientallen andere aanhangers naar Syrië getrokken om er zich aan te sluiten bij IS. Hij dook geregeld op in propagandafilms van de terreurorganisatie. 

Chaib staat nog altijd internationaal geseind. Hij werd al herhaaldelijk dood verklaard, maar concrete bewijzen voor zijn overlijden zijn er nog niet, waardoor het nu alsnog tot een assisenproces komt. Voor de behandeling van de zaak werden drie dagen uitgetrokken.

LEES OOK. Misdaad werd gefilmd, maar slachtoffer heeft geen naam en dader is spoorloos: jury moet zich uitspreken over zeer opmerkelijke moord (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten